CHP Milletvekili Çam: Hükümet milli geliri hesaplamaya utanmış

CHP Milletvekili Çam: Hükümet milli geliri hesaplamaya utanmış

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP)'da, AK Parti'nin Türkiye'yi getirdiği noktanın düşük büyüme, yüksek işsizlik ve yoksullaşma olduğunun itiraf edildiğini belirterek, "Türkiye tarihinde ilk kez bir hükümet, dolar cinsinden milli geliri ve kişi başına düşen geliri hesaplamaya utanmış." dedi.

2016-2018 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'la ilgili olarak açıklama yapan Milletvekili Çam, Türkiye'nin 2015 yılında da yüzde 3 ile potansiyelinin altında bir büyümeye mahkûm edildiğini söyledi. 2015 dahil son dört yıllık dönemdeki yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 3 olduğunu kaydeden Çam, 2016 için yüzde 4, 2017 için yüzde 4,5 ve 2018 için yüzde 5 olan büyüme tahminlerinin, bugünkü şartlarda gerçekçi olmadığını ifade etti. Çam, "Eğer 1 Kasım seçimlerinde AKP iktidardan gitmez ve bu siyasi ve ekonomik ortam devam ederse Türkiye ekonomisi, yüzde 2-3'lük büyüme oranlarını da arar hale gelecektir." dedi.

CHP Milletvekili Çam, Türk Lirası'nın değerlendiği dönemlerde, gerek milli gelirde gerekse kişi başına düşen gelirde sanal artış yaşandığını, AK Parti'nin bunu büyük bir başarı hikâyesi olarak anlattığını, son iki yılda milli gelirde yaşanan 100 milyar dolarlık küçülmeyi ve yoksullaşmanın göstergesi olan kişi başına düşen gelirin 9 bin doların altına doğru gidişini halktan gizlemeye çalıştığını savundu. Musa Çam, şunları söyledi: "Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarında yüksek miktarlarda dalgalanmalar olduğunu gerekçe göstererek, cari kurla milli gelir ve kişi başına gelir hesaplamaktan vazgeçmiş. Asıl amaçları ise halkın yaşadığı yoksullaşmayı gizlemek. 2013 yılında 823 milyar dolar olan milli gelir 2014 yılında 800 milyara, bu yıl 700 milyar dolara, gelecek yıl 680 milyar doların altına inecek. 2013 yılında 10 bin 800 dolar olan kişi başına gelir bu yıl 9 bin dolara, gelecek yıl 8 bin dolara inecek. AKP, Türkiye'de yaşanan bu yoksullaşmayı istatistik oyunlarıyla gizlemeye çalışıyor. AKP eserinden utanıyor."

OVP'de yer verilen iyimser tahminlerle bile 2014 yılında yüzde 9,9 olan resmi işsizlik oranının 2015 yılında yüzde 10,5'e yükseleceğini ve sonraki yıllarda da yüzde 10'un üzerinde kalmaya devam edeceğini belirten Çam, "Bu oranlar, resmi işsiz sayısının gelecek yıllarda da 3 milyonun üzerinde kalmaya devam edeceğini, gerçek işsiz sayısının ise 6 milyondan aşağı inmeyeceğini göstermektedir." dedi. OVP'de yıllık enflasyon tahmininin 2015 için yüzde 7,6, 2016 için yüzde 6,5 olarak gösterilmesinin de aldatmaca olduğunu iddia eden CHP Milletvekili Çam, hükümetin Türk Lirası bu kadar değer kaybetmişken enflasyonun yeniden iki haneli oranlara çıkma riskini gözardı ettiğini söyledi. Musa Çam, "Ne kadar gizlemeye çalışırlarsa çalışsınlar Orta Vadeli Program'da, AKP'nin Türkiye'yi getirdiği ve 1 Kasım seçimlerinde bırakacağı noktanın düşük büyüme, yüksek işsizlik ve hızlı bir yoksullaşma olduğu itiraf edilmektedir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Çam: Hükümet milli geliri hesaplamaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER