CHP Milletvekili Demir, Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'ni ziyaret etti


CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafından hazırlanan raporun kamuoyuna yansıması üzerine iddiaları araştırmak üzere Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'ni ziyaret etti. Kurum müdürü ve diğer idarecilerle görüşerek bilgi aldı, ardından çocuk koğuşlarını gezdi. Ayrıca Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun'la görüşen Demir, baro ve Muğla Valiliği İnsan Hakları Kurulu'nun da konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

'CEZAEVLERİ ÇALIŞANLARI PSİKOLOJİK BASKI ALTINDA'

CHP Milletvekili Demir, cezaevi çalışanlarının iş yoğunluğu sebebiyle psikolojik baskı altında olduğunu belirterek, "Özellikle böyle bir olayın kendi kurumlarında yaşanmasını kabul edemedikleri gözlemlenmiştir. Ceza infaz kurumunda iki tane çocuk koğuşu bulunmakta. İki koğuşta hırsızlık, cinayet, gasp gibi adi suçlardan sekiz tutuklu çocuk bulunmaktadır. Çocukların genellikle açlık sınırının altında yaşayan, yoksul ailelerin çocukları olduğu görülmektedir. Çocuklardan üçü Afgan, Suriyeli ve Pakistanlı olmak üzere yabancı uyruklulardan. Çocuklarla yapılan görüşmede, benzer sorunların devam ettiğini gözlemlendi." dedi.

'CEZAEVİ KOŞULLARI ÇOCUK TUTUKLULAR İÇİN UYGUN DEĞİL'

Muğla E Tipi Cezaevi'nde kapasitenin üstünde tutuklu ve hükümlü barındırıldığını ve şartların yetersiz olduğunu öne süren Nurettin Demir, "Cezaevi koşulları özellikle çocuklar için uygun olmamakla birlikte erişkin tutukluluklarla aynı cezaevinde kalmalarından dolayı cinsel istismara ve şiddete açık bir ortamda yaşamaktadırlar. Ayrıca çocukların banyolarını yaptıkları yerlerin çok soğuk olduğu gözlenmiştir. Isıtmalar sadece odalarda bulunmaktadır. Cezaevinin kapasitesinin üstünde tutuklu ve hükümlü barındırılması nedeniyle bütün alanlar koğuş haline getirilmiştir. Tutuklu ve hükümlülerin, spor gibi aktiviteleri yapabilecekleri hiçbir alan bulunmamaktadır. Tutuklu ve hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması yönünde yapılan etkinlikler yetersiz olmakla birlikte imamların serbestçe dolaştığı, tutuklu ve hükümlülerin adeta dinle terbiye edilmesi yolunun tercih edildiği gözlemlenmiştir. Cezaevi çalışanlarının, genç ve deneyimsiz olduğu görülmüştür. İnfaz koruma memurları, çalışma koşulları son derece olumsuz olduğundan kendilerini 'paralı mahkûmlar' olarak ifade etmektedirler." diye konuştu.

'ÇOCUK TUTUKLULAR, YETİŞKİLERLE BİRLİKTE KALMAMALI'

Milletvekili Demir, çocuk tutukluların yetişkinlerle birlikte kalmasının engellenmesi gerektiğine dikkat çekerek, şu tavsiyelerde bulundu: "Suç işlemiş çocukların yeniden topluma kazandırılması için çocuk cezaevlerinin, çocukların hayatında yeni bir travma yaratmasına izin verilmemelidir. Bunun için özel çocuk odaklı personelin olduğu, politika ve uygulamaların yapıldığı ayrı tesisler kurulmalıdır. CHP olarak bizim öncelikli talebimiz, çocuk cezaevlerinin kapatılmasıdır. Cezaevi çalışanlarının çocuk tutuklu ve hükümlülerle çalıştığı gözönüne alınarak, bu konuda gerekli eğitimler verilmeli ve çalışanlar için de psikolojik destek sağlanmalıdır. Cezaevinde tutuklu ve hükümlüler için aktivite olanakları yaratılmalı, bu konuda gerekli düzenlemeler yapılmalı ve destekler sağlanmalıdır. Çocukların gerekli psikolog ve avukat desteği almaları sağlanmalı, çocukları suçlayıcı bir tavır yerine, sorunun çözülmesi yönünde bir tavır geliştirilmelidir. Çocukların bulundukları cezaevleri düzenli aralıklarla denetlenmeli, işkence, kötü muamele ve cinsel istismara ilişkin bir iddia titizlikle incelenmeli ve sorumlular hakkında cezai işlem başlatılmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Demir, Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'ni... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER