CHP'nin raporunda Vali'den olay itiraf

CHP heyeti, 14 alanda özel güvenlik bölgesi ilan edilen Tunceli’de inceleme yaptı. Tunceli Valisi’nin “Halk korkudan sindirildi. Bu bölgelerde uzun yıllardan beri PKK’nın kampları var” ifadesi dikkat çekti

CHP'nin raporunda Vali'den olay itiraf

Tunceli Valiliği’nin 14 bölgeyi ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan etmesinin ardından CHP heyetinin Tunceli incelemelerini içeren raporda PKK kampları ile ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök başkanlığındaki milletvekili heyetinin hazırladığı Özel Güvenlik Bölgeleri raporunda, Tunceli Valisi Osman Kaymak ile görüşmeler de yer aldı.

‘HALK KORKUDAN SİNDİRİLDİ’

Rapora göre, Tunceli Valisi Kaymak özel güvenlik bölgesi ilan edilen alanların vatandaşlar tarafından boşaltılmasının istenmesinin gerekçelerini aktarırken şu bilgileri verdi: “Vali, esnaf ve halkın korkudan sindirildiğini, dağlarda eli silahlı PKK, TİKKO ve TKP-ML örgütlerinin üyelerinin olduğunu, örgüt üyelerinin ellerinde silahlar bulunduğunu belirtmiştir. Tunceli Valisi, bu bölgelerde PKK’nın uzun yıllardan beri kampları olduğunu belirtmiştir.”

FİİLİ OLAĞANÜSTÜ HAL


Özel güvenlik bölgesi ilanının valilerin keyfi kararına bırakıldığı kaydedilerek, “Valiler bu yetkiyle Tunceli’de olduğu gibi fiili bir olağanüstü hal ilanına dönüştürebilmektedir” denildi.

HÜKÜMET VE TBMM'DE DAHİ OLMAYAN YETKİ

Bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilerek, “Valilere hükümette, Bakanlar Kurulu ve TBMM’de dahi olmayan temel hak ve hürriyetleri durdurma yetkisi veren bu karar, Anayasa’ya açıkça aykırıdır. Bu kararla özel güvenlik bölgesi içerisindeki yurttaşların kişi ve konut dokunulmazlığı, yerleşme ve seyahat hürriyeti, mülkiyet, çalışma, çevre hakkı kısıtlanmaktadır” denildi.

GEREKÇE BOMBA VE SALDIRILAR

Jandarma Bölge Komutanı Albay Atilla Tamer ile de yapılan görüşmeleri içeren raporda, 14 bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edilmesine gerekçe olarak karakollara saldırılar, yolların kesilerek iş makineleri ve araçların yakılması, yollara döşenen mayınların patlatılması gibi terör olayları gösterildi.
EZELHAN ÜSTÜNKAYA - BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber CHP'nin raporunda Vali'den olay itiraf Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER