Çin borsası "akım kesme"nin askıya alınmasıyla nefes aldı


Çinli yetkililer, dün borsadaki düşüşün yüzde 7'ye geçmesiyle birlikte borsadaki işlemlerin otomatik olarak durmasına yol açan "akım kesme" sisteminin askıya alındığını açıkladı.
Çin Menkul Kıymetler Regülatörü Komisyonu (CSRC), dün acil toplantısının ardından gece saatlerinde verilen karar doğrultusunda, akım kesme mekanizmasının zararının, yararından daha çok olduğu belirtildi ve pazarın istikrarı için bu sistemin askıya alındığı kaydedildi.
Bu kararlar birlikte Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2.2 kadar düştükten sona yüzde 3 kadar yükselmeye başladı.

-AKIM KESME TARTIŞILMIŞTI-

Uzmanlar, "akım kesme" sisteminin, Pazartesi günü yürürlüğe girmesiyle Çin borsasında Pazartesi günkü yüzde 7'nin üstünde oluşan düşüşle birlikte hisse senetlerinin toplam değerinde 590 milyar dolarlık erimeye neden olduğunu savunuyordu.
Çin ise, "akım kesme" sisteminin hızlı bir satış dalgası karşısında piyasaların yatıştırılmasına yardım ettiğini ve yatırımcıların çıkarlarının korunmasında olumlu bir rol oynadığını savunuyordu.

Yatırımcılar, Çin'de Pazartesi günü borsa işlemlerin durdurulmasından dolayı hisse senetlerinde sıkışıp kalmaktan korktukları için satışa geçmiş ve piyasa bir anda alevlenmişti.
Bu durum dün de devam etmiş, borsa sadece yarım sat açık kalmış ve yüzde 7'nin üstündeki kayıpla birlikte devreye giren akım kesme sistemiyle borsadaki işlemler durdurulmuştu. Bu durum da ellerinde hisse senetleri olan yatırımcılarda büyük endişe oluşturmuştu.
Çinli yetkililer, borsadaki düşüşün ana nedeninin akım kesme sisteminin olmadığını belirtirken, bu sitemin beklenen etkiyi vermede başarısız olduğu ileri sürüldü.
Yetkililer, borsadaki endeksin keskin düşüşlerle birlikte yatırımcıların ellerindeki hisseleri hızlı bir şekilde sattıklarını da kabul etti.
Düzenleyiciler, kuralları piyasa durumuna göre ayarlayacaklarını da ifade etti.

-BÜYÜK HİSSEDARLARA SATIŞ YASAĞI-

Bu arada Çinli yetkililer, dün aldıkları bir kararla, borsada panik satışları önlemek için şirketlerin büyük hissedarlarına getirdiği satış yasağını yeniledi.
Buna göre, Çin Menkul Kıymetler Regülatörü Komisyonu (CSRC), dün aldığı kararla, 9 Ocak'tan itibaren üç ay boyunca, borsadaki büyük yatırımcıların, açık piyasada bir şirketin hisselerinin yüzde 1'den daha fazlasını satmasına yasak getirdi.
Komisyonun açıklamasında, söz konusu kuralların, blok işlemler ve transfer anlaşmaları gibi işlemleri kapsamadı ifade edildi. Piyasa oyucuları, yeni düzenlemeyi olumlu karşılarken, yeni düzenlemenin altı ay önce getirilen ve bugün sona erecek ikincil piyasadaki satış yasağının yerine getirildiğini bildirdi.


CİHAN
<< Önceki Haber Çin borsası "akım kesme"nin askıya alınmasıyla nefes aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER