Çin'de kirli havadan dolayı yeniden kırmızı alarm verildi


Çin'in başkenti Pekin'de hava kirliliğinden dolayı yeniden kırmızı alarm verildi. Cumartesi sabah 7'den itibaren geçerli olacak ve 22 Aralık Salı günü sona erecek kırmızı alarm, Pekin'de ikinci kez veriliyor.

Kırmızı alarm verilmesiyle başkent Pekin'de okulların derslere ara vermesi ve halkın hava kirliliğinden korunması tavsiye edilirken, şehirde, araç plakaların son rakamına göre trafikte tek-çift plaka uygulaması yapılacak. Pekin'de 5 milyon araç bulunuyor ve bu uygulamayla özel araçların yarısı trafiğe çıkamıyor. Ayrıca, kamu araçlarının yüzde 30'unun da trafiğe çıkmasına müsaade edilmiyor. Kırmızı alarm boyunca ayrıca, inşaatlardaki açık hava faaliyetleri durdurulurken, sanayi fabrikalarında üretim askıya alınacak.

Yetkililer, kirli havanın yarından itibaren Pekin ve çevresini etkisi altına alacağını belirtirken, bu yılın en sisli havasının da yaşanacağını ve görüş mesafesinin bir kilometrenin altına düşeceğini ifade etti.

Çin'in özellikle kuzey bölgelerinde havadaki metreküp başına düşen zararlı parçacık oranını ölçen PM2,5 değerinin 5 yüzün üstüne çıkacağı kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise sağlıklı PM2,5 değeri sadece 25.

Pekin'deki PM 2,5 değerinin bine yaklaşmasıyla birlikte yetkililer, 6-9 Aralık tarihlerinde kırmızı alarm vermişti. Böylelikle, Ekim 2013'te kurulan acil müdahale sisteminin ardından hava kirliliği için ilk kırmızı alarm verilmişti.

Çin'de hava kirliliği için mavi, sarı, turuncu ve kırmızı alarm seviyeleri bulunuyor.

Pekin'de hava kirliliğine genel olarak kömür kullanan sanayi kuruluşları ile araçlardan çıkan egzoz gazları neden oluyor. Özellikle kış mevsimiyle birlikte Çin'in kuzeyinde merkezi ısıtma için kömür, yakan tesislerdeki kömür kullanımı artıyor.

Uzmanlar, hava kirliliğinin Çin'in hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bir bedeli olduğunu söylüyor. Greenpeace'e göre, Çin'deki şehirlerin yüzde 80'inde hava kirliliği limitin üstünde. ABD standartlarına göre, Çin halkının yüzde 38'in soluduğu hava "sağlıksız". CİHAN
<< Önceki Haber Çin'de kirli havadan dolayı yeniden kırmızı alarm verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER