Çin, Orta ve Doğu Avrupa liderlerini ağırlıyor


Çin Başbakanı Li Keqiang, 4. Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Liderleri Zirvesi'ne katılan liderlerle görüşüyor.

Başkent Pekin'de Li, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko ile ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelerde, ulaşım altyapısı ve diğer alanlardaki endüstriyel işbirliğini yoğunlaştırma ön plana çıktı.

Li, Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko'yla görüşmesinde Çin'in ileri sürdüğü "Üç Deniz (Adriyatik, Baltık ve Karadeniz) Liman Bölgeleri İşbirliği" önerisi çerçevesinde altyapı, tarım, sivil havacılık ve turizm alanlarındaki işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını söyledi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Jiangsu eyaletinin Suzhou şehrinde 24-25 Kasım tarihlerinde yapılan 4. Çin-Orta ve Doğu Avrupa Zirvesi'ne katılan liderleri Çin'in yüksek hızlı treniyle 25 dakika gezdirmişti.

Zirvede yapılan anlaşmayla Çin, Belgrad- Budapeşte hızlı tren hattını yapacak ve böylelikle bu hattaki süre 8 saatten 3 saate inecek.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri (CEEC) arasındaki işbirliği mekanizması aynı zamanda 16+1 mekanizması olarak da biliniyor. Çin'in bu ülkelerle ticaret hacmi, 2010 yılında 44 milyar dolardan geçen yıl 60 milyar dolara çıktı.
"16+1" mekanizması, CEE ülkelerinin ekonomilerini canlandırmak, kendi gelişim planlarını gerçekleştirmeye yardımcı olmak için uluslararası endüstriyel işbirliği ve altyapı inşasını organize etmek adına oluşturulan bir platform olarak hizmet veriyor.

Öte yandan, 2012 yılında başlatılan platformun önceki üç toplantısı Polonya'nın başkenti Varşova, Romanya'nın başkenti Bükreş ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da gerçekleştirilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, Orta ve Doğu Avrupa liderlerini ağırlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER