Cizre'deki cenazeler için Bekir Bozdağ'a soru önergesi


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 5 binanın bodrum katına yönelik gerçekleştirilen terör operasyonları kapsamında ölenlerle ilgili kimlik teşhisi sürecinin devam edildiğini söyledi. Toğrul, Gaziantep'e 20 cenazenin geldiğini ve bunlardan 16'sının tanınır durumda olmadığını söyledi. Toğrul, diğer 4 cenazeye ilişkin ise herhangi bir teşhisin yapılamadığını belirtti.

Cizre'den farklı illerin morglarına kaldırılan cenazelerin aileleri zor durumda bıraktığına değinen Toğrul konuyu Meclis'e taşıyarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soru önergesi verdi. Prof. Dr. Mahmut Toğrul cenazelerin son durumları hakkında bilgi edinmek için verdiği soru önergesinde şunları sordu:

"Tanınmaz ve teşhis edilemez durumda olan cenazelerin otopsi tutanaklarında hangi ölümcül silah ve yöntemlerle öldürüldüğüne dair bir bilgi mevcut mudur?
Cenazelerin birçoğunun yanmış, vücut bütünlüğünün olmaması ve tanınamaz durumda olması kamuoyunda kimyasal silah kullanıldığı şüphesi yaratmıştır. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Adli Tıp Kurumu'nun raporlarına göre cenazelerin vücut parçalarının farklı illerdeki morglarda çıkmasının nedeni nedir?
Adli Tıp Kurumun ve savcılıkların otopsileri gizli ve habersiz yapmasının hukuki dayanağı nedir?
Ailelere defin izin kâğıtları verilirken, otopsi raporları ve diğer evraklar neden verilmemiştir?
Otopsi raporlarının verilmemesinin nedeni nedir?
Teşhis edilebilir durumda olan cenazelerin çekilen fotoğraflarının Urfa Savcılığı tarafından yetkililere verilmesine rağmen Gaziantep Savcılığı tarafından verilmemesinin nedeni nedir?
İllerdeki farklı morglara dağıtılmış olan cenazelerle ilgili tüm savcılıkların ve Adli Tıp Kurumlarının bütünlük bir karar verilmemesi ve farkı uygulamalarda bulunmasının nedeni nedir?
Ailelerden kan örnekleri alınıp ATK'ya gönderilmiş ve ATK sonuçları tam olarak netleşmeden cenazelerin kimsesizler mezarlığına defin edilmesinin hukuki dayanağı var mıdır?
Bu süre zarfından devlet yetkilileri tarafından kimsesizler mezarlığına defin edilen kişi sayısı kaçtır?
Bu kişiler hangi mezarlıklara defin edilmiştir?" CİHAN
<< Önceki Haber Cizre'deki cenazeler için Bekir Bozdağ'a soru önergesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER