"Çocuk yetiştirmede annelerin birinci gündemleri Türkçe olmalı"


Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) 12. Kadınlar Kurultayı, ATİB'in Köln'deki genel merkezinde yapıldı. Kurultayda ATİB Kadın Teşkilatı Başkanı Hacer Diker, Avrupalı Türklerin 55 yıllık göç sürecinde en büyük zararı kadınların gördüğüne dikkat çekti, yeni nesillerin kurtuluşunun anneler ve genç kızlara bağlı olduğunu vurguladı. Diker, Avrupa'daki Türk annelere, çocuklarını yetiştirmede Türkçeyi mutlaka gündemlerine almalarını istedi. Kurultayda ATİB Genel Başkanı İhsan Öner ve Ozan Yusuf Polatoğlu da katılarak birer konuşma yaptı.

TOPLUMSAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KADINLARLA MÜMKÜN

"Gönülden Gönüle" sloganıyla gerçekleştirilen ATİB 12. Kadın Kurultayı'na Avrupa'daki Türk dernek ve cemiyetleri kadın teşkilatlarına mensup 400'e yakın temsilci katıldı. Ev sahibi ATİB Kadın Teşkilatı Başkanı Diker, "Günümüz dünyasında eğer daha adil ve yaşanabilir bir dünya istiyorsak politikadan iş hayatına, eğitimden istihdama hayatına her alanında daha fazla kadına ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. Kadın hakları konusundaki sorumluluklarımızın farkında olmak ve önümüze çıkan engellerin üstesinden gelebilmek için biz de yeni çareler aramak zorundayız." dedi. Kurultayda Almanya'daki Müslüman kadınların karşı karşıya olduğu sorunları tartışmak istediklerini vurgulayan Diker, "Maalesef, kadınlar ve çocuklar dış göç sürecinde en büyük zararı gördü ve ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı." tespitinde bulundu. Diker, kadınların koşullarının düzeltilmesi için politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

AVRUPA'DA İSLAM DENİNCE İLK KADINLAR AKLA GELİYOR

"Avrupa'da İslam denildiğinde akla gelen ilk şey kadın sorunudur." diyen Diker, yaşadıkları çevreye faydalı olmaya çalışmalarına rağmen Türk kadınlarının giderek artan ayrımcılığa maruz kaldıklarını kaydetti. Diker, " İslamofobi üzerinden Müslümanlara izafe edilen nitelemeler ise toplumun zihninde tamiri mümkün olmayan izlere yol açmaktadır. Bu kavramın oluşturduğu tahribatı önlemek için kadınlarımıza büyük iş düşüyor. Kılık kıyafetimizle, hal ve davranışımızla, yaşantımızla örnek kimseler olmak zorundayız." diye konuştu.

KIZLARINIZI İYİ YETİŞTİRİN, TÜRKÇEYİ GÜNDEMİNİZE ALIN

Annelere seslenen Diker, "Buradan tüm kadınlarımıza bir çağrı yapmak istiyorum: Dünyanın en güçlü anneleri, lütfen genç kızlarımızın eğitimi ve çocuklarımızın Türkçe meselesini gündeminize alın. Bu, gelecek nesillerin sizden en acil beklentisidir." dedi. Ailede huzurun, toplumda barışın sağlanması için kadının gelişmesine katkı yapılması gerektiğini belirten Diker, "Dernek ve camilerimizde kadının varlığı adaletin, vicdan ve huzurun teminatıdır. Bizler anne olarak sadece kendi çocuklarımızın değil toplumun annesiyiz. Yapılan yanlışları düzeltmek ve yön vermek aynı zamanda yeni nesli kaliteli yetiştirmek demektir." ifadelerini kulladnı. Diker ATİB Kadınlar Teşkilatının Avrupa'daki kadın ve genç kızlara birçok çalışma ve hizmet sunduğunun altını çizdi. Diker, kadınlara yönelik her çalışmaları destekleyen Genel Başkan İhsan Öner ve eşi Nurten Öner, kurultaya katılarak destek veren Selma İlkan Yılmaz, Nergis Bölükbaşı ve Sevgi Mala Çalışkan'a özellikle teşekkür etti.

CİHAN
<< Önceki Haber "Çocuk yetiştirmede annelerin birinci gündemleri Türkçe... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER