DAEŞ'ten kurtulan Palmira'nın mayınlarını Ruslar temizleyecek


Suriye ordusunun Palmira şehrini DAEŞ'in elinden almasından sonra şehirdeki mayınları temizlemek için Rusya'dan özel bir ekip Suriye'ye gitti. Suriye ordusu, Mayıs 2015'ten beri DAEŞ'in elinde bulunan antik Palmira'yı Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle geri almıştı.

Rusya'dan giden mayın imha ekiplerinin Palmira'da birkaç ay görev yapması bekleniyor. Yaklaşık 100 kişiden oluşan ekibin keşif yapıldıktan sonra mayınları temizlemeye başlayacağı öğrenildi. Rus haber ajansı TASS'a konuyla ilgili bilgi veren bir askeri diplomat, "Bizim ve Suriye ordusunun askerleri keşif çalışmalarını bitirir bitirmez Palmira'nın mayınlardan temizlenmesine başlanacak. Çalışmaların en az birkaç ay süreceği öngörülüyor." dedi.

Mayın imha ekiplerinin sadece şehrin tarihi bölgelerini değil, aynı zamanda yerleşim bölgelerini ve şehre giden tüm yolları da temizleyeceği bildirildi.

ANTİK KENTTE ZARAR BEKLENENDEN AZ

Suriye ordusunun yaklaşık bir yıl sonra geri aldığı antik kent Palmira'daki tarihi eserlerin son durumlarının fotoğrafları yayınlandı. DAEŞ, bazı tarihi eserleri tahrip etse de, antik kentin çok fazla hasar almadığı belirlendi. Suriye Müzeler ve Tarihi Eserler Genel Müdürü Maamun Abdülkerim, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, en kötü senaryoya hazırlandıklarını, ancak antik kentin genel yapısının yerinde durduğunu söyledi.

ESED'DEN RUSYA'YA TEŞEKKÜR

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Palmira'nın Suriye ordusu tarafından geri alınmasını "Terörle savaşta önemli bir adım" olarak nitelemişti. Antik kentin geri alınmasında karadan Şii milisler ve havadan da Rus savaş uçakları Suriye ordusuna destek vermişti. Operasyondan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğü belirtilen Esed'in, Putin'e "Rusya'nın desteği olmasaydı Palmira'nın geri alınması mümkün olmazdı." dediği Kremlin tarafından duyurulmuştu.

Rusya Savuma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Palmira operasyonlarında Rus savaş uçaklarının DAEŞ'e ait 158 hedefi imha ettiğini ve 100'ün üzerinde militanın öldürüldüğünü söylemişti.

PALMİRA UNESCO'NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE YER ALIYOR

Orta Suriye'de antik zamanların önemli dini ve ticari merkezi olan Palmira, UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Miras Listesi'ne alındı. Palmira, Suriye'de askeri açıdan da stratejik bir öneme sahip. Kent, Deyrizor ile başkent Şam arasındaki bağlantıyı sağlıyor.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER