Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ile bir araya geldi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddeleri Türkiye-AB ilişkisi ile Suriyeli göçmenler oluşturdu.

Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen toplantıda baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivmenin kazandığını ifade ederek pazartesi günü yeniden bir AB-Türkiye Zirvesi'nin düzenleneceğini kaydetti.

Yeni bir faslın açıldığına dikkat çeken Davutoğlu, vize muafiyeti hususunda güçlü bir iradenin ortaya konduğunu anlattı. Suriye sorunun Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir çerçeve çizdiğini belirten Davutoğlu, ilişkilerin geliştirilmesi hususunda Tusk'a teşekkür etti. Her iki tarafın da Suriye sorunun ortak bir mesele ve sorumlusunun halkına zulmeden rejim olduğunu aktardı. Suriye'deki durumu istismar eden insan kaçakçıların olduğuna dikkat çeken Başbakan, kaçak göç olgusuna karşı AB ile alınacak ortak tedbirleri ele aldıklarını söyledi.

Tusk ile görüşmede Türkiye ve AB olarak Suriye'deki ateşkesin uygulanmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'deki insani yardım konusundaki tutumunu sürdüreceğini ifade etti. Görülmemiş göç dalgasına rağmen kimsenin aç bırakılmadığını kaydeden Davutoğlu, şartlar ne yönde seyrederse seyretsin Türkiye'nin AB oryantasyonun değişikliğe gidilmeyeceğini belirtti.

Donald Tusk ise verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek başladığı konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerin bu boyuta gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Göç krizi konusunda fikir birliğinin oluşturulmasına dikkat çeken Tusk, gelecek hafta yapılacak zirvede göç konusundaki planlamaların ele alınacağını kaydetti. AB'nin Türkiye'nin düzensiz göç konusunda attığı adımdan takdirle söz eden Tusk, NATO'nun Ege'deki faaliyetlere destek vermesinin öneminden bahsetti. Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tusk, Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede Suriyeli göçmen ve insani yardım mevzularının ele alındığını anlattı.

CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ile bir araya geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER