Davutoğlu: Kadınların doğum izin haklarını artırıyoruz


Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadın memurlara ilişkin uygulamaya geçirdikleri düzenlemeleri sıraladı. Davutoğlu, "850 bin kadın memurumuzun kariyerlerini kolaylaştırmak için doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerini memuriyet kıdeminde değerlendirme kararını aldık. Uygulamaya başladık. Kadınların çalışma hayatında daha aktif yer alması için çalışan kadınların doğuma ilişkin izin ve haklarını artırıyoruz." dedi.

Başbakan Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 64. Hükümet Reform Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Kadınların çalışma hayatında daha aktif yer alması için çalışan kadınların doğuma ilişkin izin ve haklarını artırdıklarını söyleyen Davutoğlu, "Daha önce annelerimize ilk çocukta 300, ikincide 400, üçüncü ve sonraki çocuklarda ise 600 lira doğum yardımı veren düzenlemeyi hayata geçirmiştik. Şimdi de 850 bin kadın memurumuzun kariyerlerini kolaylaştırmak için doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerini memuriyet kıdeminde değerlendirme kararını aldık. Uygulamaya başladık. Ayrıca, çocuğu olan anne ve babaya çocukları mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanıdık." diye konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun hangi kanaati taşıyor olursa olsun hangi etnik mezhebi dini kökene sahip olursa olsun bütün kadınlar mübarektir. Anne olan her kadın da ayaklarının altı öpülecek kadar bize bir emanettir. Toplumuzu da bundan sonra kadına karşı şiddete ne kadar karşı çıktıysak hep beraber kadına karşı hakarete de aynı ölçüde karşı çıkma konusunda birliğe beraberliğe davet ediyorum. Kadına dönük hakaret, tahkir bir tür şiddettir. Kadına uzanan elleri nasıl durduruyorsak, bu ellere nasıl gerektiği cezayı veriyorsak kadına karşı uzanan dillere de aynı tepkiyi göstereceğiz."

Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin süresinin yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde başlayabilmesinin önünü açtıklarını kaydeden Davutoğlu, "Bu düzenlemelere ek olarak gerek işçi gerekse memur kadın çalışanlara doğum sonrası ilk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süre ile yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma hakkını getirdik. Söz vermiştik yaptık. İşçi statüsünde yarı zamanlı çalışan kadınlarımızın çalışmadığı süreye ilişkin prim ve ücretlerini asgari ücret üzerinden devlet olarak biz karşılıyoruz. Evlat edinenlerin de doğuma bağlı haklardan faydalanabilmelerini sağlıyoruz. Güvenceli esneklik düzenlemeleriyle mevsimlik tarım işçisi ve ev eksenli olarak çalışan kadınları geçici iş ilişkisi kapsamına dahil ediyoruz ve sosyal güvencelerini yaygınlaştırıyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Kadınların doğum izin haklarını artırıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER