Davutoğlu: Ortadoğu'da ciddi insani kriz yaşanıyor


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sürdürülebilir kalkınma olmaksızın barış ve güvenliği de elde edemeyeceğimizi biliyoruz. Ortadoğu'da çok ciddi bir insani kriz yaşanıyor" dedi.

ABD'nin New York kentinde temaslarını sürdüren Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde konuştu. Türkiye'nin zor durumda olan ülkelere yaptığı yardımı geliştirmek için çalışmaya devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye'deki kamplarda 2 milyon Suriyeli konuk ediliyor. Bu kamplarda 66 binden fazla bebek doğdu. Biz, bugüne kadar uluslararası toplumdan çok mütevazi destekler olmasına rağmen Suriyelilere ev sahipliği yapmak için çok önemli katkılar sağlamaya çalıştık. Biz bu çerçevede sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bunu yapmadığımız takdirde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Onun için de insani kalkınma konusuna çok önem vermeliyiz. Bu çerçevede Türkiye'de diplomasi, hem insani yardım hem kalkınma hedefi konularını bir arada ele almaktadır. Özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerine yönelik olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin bu yıl G20 dönem başkanlığında kalkınmayı önemli bir başlık olarak ele aldığını hatırlatan Davutoğlu, "Dünya ekonomisinin gelişmesinde düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin entegrasyonuna da büyük önem veriyoruz. Türkiye, kalkınma yardımlarının kapsamını geliştirmek için çalışıyor. Son yıllarda sağlanan yardımlar artırıldı. 2010'da 967 milyon dolar olan kalkınma yardımları 2014'te 3 buçuk milyar dolara çıktı. Bu miktar Türkiye'nin gayri safi milli gelirinin yüzde 0,45'ine eşit. Katkılar artmaya devam edecek" şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Ortadoğu'da ciddi insani kriz yaşanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER