Davutoğlu: Yürütme yargı ilişkileri anayasal çerçeve içinde yürütülmekte


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu belirterek, "Yürütme yargı ilişkileri anayasal çerçeve içinde yürütülmektedir." dedi.

Başbakan Davutoğlu, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç'le birlikte basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Davutoğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun "Yasama bizde, yürütme bizde, yargı bizde" sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Türkiye, anayasal çerçevesi olan anayasal bir hukuk devletidir. Demokratik hukuk devleti kuralları yasama, yürütme ve yargının yetki ve sorumluluklarının nereden başladığını, nerede bittiğini açık seçik ortaya koyar. Bu Anayasa'yı değiştirmek istesek de bu Anayasa yasama, yürütme için yargı için geçerlidir. Yargı bu anlamda yürütme ve yasamanın etkisinden özellikle yürütmenin etkisinden bağımsız olarak içinde devlet işleyişini sürdürecektir. Yürütme yargı ilişkileri anayasal çerçeve içinde yürütülmektedir. Birbirlerine tahakküm ettikleri gibi bir algıyı yansıtmak ve hükümde bulunmak doğru değildir. Türkiye demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde devlet işleyişini sürdürecektir."

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA TARTIŞMASI

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen "Teröristler vatandaşlıktan çıkarılsın" yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak böyle bir çalışma yapmadıklarını belirtti. Davutoğlu, "Bir kişi ülkede otobüs duraklarında kendisini patlatıyorsa o ülkeyle bağı kopmuştur demektir. Bugünkü meri hukuk içinde kimlerin vatandaşlıktan çıkarılacağı belli. Şu anda böyle bir çalışma yok. Bunun değerlendirmesini her zaman yaparız." şeklinde konuştu.

İsrail'le ilgili yürütülen görüşmelerle ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, "Bugünlerde de bu görüşmeler devam ediyor. İlkemiz, çerçevemiz belli. Atılacak adımlar bellidir. Ortak bir zeminde seyretmekte olduğunu ifade edebilirim." dedi.

"DOKUNULMAZLIKLAR NOKTASINDA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Davutoğlu, şöyle konuştu: "Dokunulmazlıkla ilgili olarak muhalefet partileri birer birer tutumlarından vazgeçiyorlar. Biz, çok açık, bir şeyden çekinmiyoruz. Biz dokunulmazlık noktasında bütün dosyaların gelmesi için de gerekli çalışmayı yapacağımızı ifade ettik. CHP önce ne yapacağını bilemedi sonra karşı teklifler getirdi. Son olarak meydan okumanın karşısında cevap verecek vicdanları yok. Derhal yapacağımız husus bu çerçevede süreci başlatmak. Biz bu noktadan geri adım atmayacağız." CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Yürütme yargı ilişkileri anayasal çerçeve... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER