Demirtaş: Seçimleri kabul etmeyeceğini biliyorduk, çünkü malımızı tanıyoruz


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ülkede yaşanan huzursuzluğun sorumlusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Demirtaş, "7 Haziran akşamı, yani sandıklar açıldığında bunun bu seçimi kabul etmeyeceğini biliyorduk. Çünkü malımızı tanıyoruz. Kolay kolay bu seçimi kabul etmeyeceğini biliyorduk. İşte şimdi yanılmadığımız ortaya çıktı." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım'da yapılacak milletvekilliği seçimlerine yönelik çalışmalara İstanbul Sultanbeyli'de başladı. Sultanbeyli Meydanı'ndaki halk buluşmasına HDP İstanbul Milletvekilleri de katıldı. Seçim otobüsünün üstünden partililere seslenen Demirtaş'ın hedefinde iktidar partisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vardı.

Konuşmasının büyük bölümünde Erdoğan'ı ve politikalarını eleştiren Demirtaş, 7 Haziran'da yapılan seçim sonuçlarının ortaya çıkmasıyla, Erdoğan'ın bu seçimi kabul etmeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Demirtaş, eleştirisinde şu ifadelere yer verdi: "7 Haziran akşamı, yani sandıklar açıldığında bunun bu seçimi kabul etmeyeceğini biliyorduk. Çünkü malımızı tanıyoruz. Kolay kolay bu seçimi kabul etmeyeceğini biliyorduk. İşte şimdi yanılmadığımız ortaya çıktı. O yüzden biz hazırlıklıydık. Kendisi halkın nazarından HDP'yi itibarsızlaştırmak için her şeyi yapıyor. Bakın bu medyaya yönelik baskılar, saldırılar, yargıya yönelik saldırılar, işverenlere, esnaflara yönelik saldırılar, parti binalarına, genel merkezimiz dahil yapılan saldırılar, bunların hepsi HDP baraj altında kalsın diyedir."

'ÜLKEDE SEN İSTİYORSUN DİYE KAN AKIYOR'

Özellikle doğuda yaşanan olayların sebebinin AK Parti'nin iktidar olmamasından kaynaklandığını belirten Demirtaş, "Ülkenin seçimden önce huzura ihtiyacı var. Ülkede sırf sen istiyorsun diye kan akıyor. Sırf sen kendi diktatörlüğünü kurasın diye gencecik evlatlar toprağa düşüyor. Kürdü Türküyle, genci yaşlısıyla, sivili askeriyle, polisi gerillası ile insanlarımız ölüyor. Ateş düşen her eve yangın düşen her yüreğe yazık değil mi?" ifadelerini kullandı.

'BÖLÜNME İSTEYEN YOK'

Kürt halkının bölünme gibi bir talebinin olmadığını, birlikte barış içinde yaşamak istediğini anlatan Demirtaş, "Kürt, bölücü değilim diyor. Birlikte yaşayalım, sadece yeni bir anayasada özgürlük istiyorum, diyor. Peki sen niye ölüyor ve öldürüyorsun diye devlete hükümete sormak hakkımız değil mi? Ülke bölünme tehdidi altında değil. Çünkü bölünme isteyen yok. Bir arada yaşayalım diyoruz. Peki sen niye savaş çıkardın. Askerin, polisin silaha sarılacak operasyonların emrini verdin? Bunu bizden önce Türk toplumunun sorması lazım." şeklinde konuştu.

'BUZDOLABINA KOYDUĞUN BARIŞ CANLARA MAL OLUYOR'

Erdoğan'a seslenen Demirtaş, "Barış bize bir adım yakınken niye bozdun sen bu barış sürecini?" diye sordu. "Senin buzdolabına koydum dediğin süreç bak şimdi canlara mal oluyor. Sırf 1 Kasım'da yeniden sandık kurulduğunda millet HDP'yi suçlasın diye. Bütün bu ölümlerden HDP sorumlu olsun ve HDP baraj altında kalsın, bu ölümlerin siyasi rantını da kendileri yesin diye bu savaşı çıkardılar." ifadelerini kullandı.

1 Kasım'da yapılan seçimlerin Türkiye'nin barış seçimi olacağını vurgulayan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ya savaş isteyenler kazanacak, savaş bloku ya da bizler, ülkemizde huzur istiyoruz, güven ve barış içinde yaşamak istiyoruz diyenler kazanacak. 1 Kasım, işte seçim bunun için olacak, sandık bir kez daha bunun için önünüze gelecek. Bir siyasetçi koltuğunu korumak için, iktidarını korumak için kendi ülkesini ateşe vermeyi göze almışsa o siyasetçiden korkulur. Koltuğunu ülkenin menfaatlerinden, halkın çıkarından üstün tutan siyasetçiden korkulur. Artık gözünü kan bürümüş kan. Gözünü çılgınlık bürümüş, her türlü çılgınlığı yapabilecek duruma gelmiş. 1 Kasım 7 Haziran'ın tekrarıdır. 7 Haziran'dan daha net, demokrasi açısından da daha güçlü bir sonuç çıkarmamız mümkündür. Biz 7 Haziran'da öz gücümüze, halkın alın terine, emeğine güvendik. Çalmadık, çırpmadık, kimsenin malına mülküne göz dikmedik, devletin hazinesini soyup soğana çevirmedik."

'ÇOCUKLARA İZLETTİRMEYİN, PSİKOLOJİLERİ BOZULUR'

Erdoğan'a siyasetçi gibi davranmaktan vazgeçmesi çağrısında bulunan Demirtaş, Erdoğan'ın AK Parti başkanı gibi davrandığını söyledi. Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı: "Başbakan ne yapıyorsa onu yapıyor. Bu ülkede eğer bir başbakan eksiği varsa istifa et, tekrar seçime gir, seçilirsen başbakan olursun ama cumhurbaşkanlığı sıfatıyla o makamın imkanlarını kullanarak bu ülkeyi karıştırmana izin veremeyiz. Bu ülkede kutuplaşma ve kamplaştırmana izin veremeyiz. İnanın ki yaptığı budur. Her konuşması öfke dolu, her konuşması kin dolu. Aman çocuklara izlettirmeyin, psikolojileri bozulur, hiç bir çocuk bu tehditleri duymak zorunda değil. Biz defalarca bağımsız bir cumhurbaşkanı olsun diye çağrı yaptık. Ama kabul etmiyor. Bu ülkenin geleceği adına söz söyleme hakkını sadece kendisinde görüyor. Bu halk barış istiyor. Kimse kan görmek, evladının ölmesini istemiyor. Ama sen cumhurun başı olarak yani halkın barış isteğini elinin tersiyle ittin. Bu neden sen halkın filan olamazsın halkınla ters düştün , halkın barış kararına sen savaş diye cevap verdin. O yüzden halkın başkanı olamayan birine biz de cumhurbaşkanı gibi davranmak zorunda değiliz. Sen ki bir partinin AKP'nin genel başkanısın. Biz kişisel olarak bir düşmanlık yapmadık, sadece hukuk çerçevesinde davranmasını ve halkın iradesine saygı göstermesini istedik."

CİHAN
<< Önceki Haber Demirtaş: Seçimleri kabul etmeyeceğini biliyorduk, çünkü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER