Dericiler: Zor durumdayız, Rusya'dan sipariş alamıyoruz


Rusların en fazla rağbet ettiği ürünlerin başında gelen deri sektörü esnafı, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin çözülmesi için hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu. Ürünlerinin yüzde 90'ını Rusya ve Ukraynalılara sattıklarını belirten esnaf, krizle birlikte birçok siparişi alamadıklarını belirtti.

Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz Rusların en çok rağbet ettiği deri sektörünü de vurdu. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan esnaf, krizin bir an önce bitmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Deri imalat ustası Medeni Doğanay, "İşlerimiz zaten kötüydü. Üzerine uçak krizi gelince işler tamamen bozuldu. Bizim beklentimiz bu ilişkilerin bir an önce düzelmesi. İşimizin düzene girmesini istiyoruz. Hükümet buna bir adım atarsa memnun oluruz." ifadelerini kullandı. Deri imalat ustası Zakir Çiçek ise, "Büyüklerden beklentimiz, bir an önce bu işlerin düzeltilmesini istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Gördüğünüz gibi işler kötü." şeklinde konuştu.

'MALLARIN FİYATI YÜZDE YÜZ DÜŞTÜ'

Krizin devam etmesi durumunda iş yerlerini kapatacaklarını ifade eden deri imalatçısı Tunç Doğan da şunları dile getirdi: "Eskiden paralarımızı almak için rublenin düşmesini bekliyorduk. Şuan tamamıyla uçak krizi ile birlikte sıfıra düştük. Bir kuruş para alamıyoruz. Hatta duyduğumuz kadarıyla orada yaşayan Türk arkadaşlarımızı deporte ederek suçluymuş gibi gönderilmeye başlanıldı. Tabi ki bu sektör için çok büyük bir darbe. Yüzde yüz sıfır şuan piyasa. Bir parça mal satmıyoruz. Sadece Avrupa'ya çalışan diğer firmalar çalışıyor. Rusya ile çalışan hiçbir firma bir parça mal satmıyor. Malların da fiyatları yüzde yüz aşağıya düştü. 30-40 işçisi olan firma sadece bir iki kişi çalıştırıyor. Oda sadece dükkanını alacağını almak için açıyor. Alacağını alsalar bir tane firma kalmaz şurada."

'DERİCİ DÜKKANI KAPATIP BAŞKA BİR SEKTÖRE GEÇMEYE ÇALIŞIYOR'

Zeytinburnu'nda 35 yıldır deri işi yapan Halis Dulundu ise, "Bavul ticareti bitti. Artık biz deriden bir şeyler beklemiyoruz. Herkes dükkanını kapatıp başka bir sektöre geçmeye çalışıyor. Ama Putin'in yaptığı yaptırımlar çok kötü. Biz bunları hak etmiyoruz. Bizim oraya yaptığımız yatırımlarımız var. Benim orada dükkanım var ve dükkanıma gidemiyorum. Bu alacağımı nasıl alacağım? Kimden tahsil edeceğim? İhracat yapamıyorum. Yani deri sektörü bitti. Bu saatten sonra deri sektöründen ne bekleye bilirsin ki? Bir saat buradasınız hiç Rus gördünüz mü? Bunların en büyük etkeni tabi uçak krizi. Ama birlik olmamız lazım. Birbirimizi idare etmemiz lazım. Kime başvuracağız tabi ki büyüklerimize. Yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a kalıyor." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Dericiler: Zor durumdayız, Rusya'dan sipariş alamıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER