Dershanelerle ilgili flaş gelişme!

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerle ilgili hukuksuz genelgesini geri çekti.

Dershanelerle ilgili flaş gelişme!

Valiliklere gönderdiği yazıyla, eski genelgedeki düzenlemelerin kaldırıldığı belirtildi. MEB Müsteşarlığı'nın yeni bir genelge hazırladığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershaneleri kapatan hukuksuz genelgesini valiliklere gönderdiği yeni genelgeyle kaldırdı. Söz konusu genelgeyle ilgili Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından yayımlanan genelge, MEB'in Danıştay kararını etkisiz kılmak için yaptığı bir hamle olarak değerlendirildi. 18 Eylül'de yayımlanan genelgenin ardından valiliklerin bundan sonra dershaneleri daha önceki hukuksuz genelgeye dayanarak kapatamayacağı vurgulandı. Yeni tarihli genelgede, 12 Ağustos'ta yayımlanan genelgenin ‘A- Özel Öğretim Kurumları ile ilgili açıklamalar' başlığı altında yer alan 1. maddesinin yürürlükten kaldırıldığı ifade edildi.

AKP iktidarının dershaneleri eğitim ve serbest çalışma hürriyetine aykırı bir şekilde kapatma çalışmaları Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) dönmüştü. MEB yetkilileri kararın ardından iptal kararını uygulamamak için dershaneleri genelgeyle kaldırma yoluna gitmişti. Ancak bu genelge de Danıştay 8. Dairesi tarafından hukuka aykırı bulunarak yürütmesi durdurulmuştu. Yürütmeyi durdurma kararının ardından, karara ilişkin haberleri yalanlayan MEB Müsteşarlığı'nın vakit kaybetmeden söz konusu genelgeyi iptal eden yeni bir genelge hazırladığı ortaya çıktı. 

Yeni genelgede, eski genelgenin dershanelere ilişkin düzenlemelerinin kaldırıldığı belirtildi. Çelişki olması durumunda ise yeni tarihli genelgenin dikkate alınması gerektiği bildirildi. Genelgeyle birlikte Danıştay'da açılan davada, dava giderleri ile vekalet ücretlerinin MEB tarafından ödenmesi ve davanın konu yokluğu nedeniyle ortadan kalkmasına karar verilebilecek. Kararı Pak Eğitim İş Avukatı Mehmet Kasap, sosyal medya hesabından duyurdu. Kasap, “Yeni genelgeyle Bakanlık dershanelerin geçerli bir ruhsatı olduğunu ve ikincil mevzuatla kapatılamayacağını kabul etmiş bulunmaktadır. Bu aşamada MEB ‘kapatma' işleminden vazgeçmiş fakat ‘yokmuş' gibi davranma sürecine evrilmiştir. Fakat bu durumun da açıkça hukuka aykırı olduğunu belirtmek isteriz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
<< Önceki Haber Dershanelerle ilgili flaş gelişme! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER