Dilek Öcalan'dan İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi


HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Dilek Öcalan, 24 Kasım sabahı Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yapılan siyasi operasyonlarda gözaltına alınan 14 şahsın, soruşturma kapsamında Şanlıurfa ile ilgili bir durum olmamasına rağmen, keyfi bir şekilde Şanlıurfa TEM Şube Müdürlüğü'ne getirildiğini savundu.

Dilek Öcalan soru önergesinde şunları aktardı: "27 Kasım günü tekrar Siverek'e getirilerek Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade vermişlerdir. Bu ifadelerinde; gözaltı süreçlerinde Şanlıurfa TEM Şube'ye getirildiklerini ve burada taciz, kötü muamele ve her türlü hakarete maruz kaldıklarını dile getirmişlerdir. Ters kelepçeli ve gözleri bağlı şekilde günlerce ayakta bekletildiklerini, erkek personel tarafından, kadınlara elle tacizde bulunulduğu, bunları anlatırlarsa 'Beyaz Toroslarla' evlerinden alıp daha kötüsünü yapacakları yönünde tehdit edildikleri, Kadınların gözleri kapalı iken, kim olduklarını bilmedikleri erkeklerin kucağına zorla oturtulduğu, Tehdit ederken kadınlara 'seni çırılçıplak soyarak buraya asarız ve her gelen istediğini yapabilir' denildiği, İfade sırasında gözler bağlı halde video sesleri dinletilmesi ve bu videolardaki seslerin insan kafası kesme videoları olduğunun anlaşılması ve aynı anda ifade odasındakilerin Allah-u Ekber diye bağırmaları ve bütün Kürtleri böyle öldürdüler ne güzel denildiği, Gözaltında ifadeler alınırken kadınlara cinsel içerikli sorular sormaları ve cevap alamayınca fiziksel şiddete başladıkları, Gözü kapalı olan erkeklerin kafalarını, kendi bacak aralarına sıkıştırarak aşağılayıcı davranışlarda bulunulduğu, hususları, gözaltındaki şahısların Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri ifadelerde yer almaktadır."

Bu bağlamda Öcalan şu soruları yöneltti:

Gözaltına alınanların Şanlıurfa TEM Şube Müdürlüğü'ne getirilmelerine dair Bakanlığınızın yazılı veya sözlü bir talimatı olmuş mudur? Olmadıysa neye istinaden getirilmişlerdir?

Şanlıurfa TEM Şube Müdürlüğü'nde her türlü işkenceyi meşru gören personelin görevi nedir?

Bu personel kimin/kimlerin talimatı doğrultusunda görevini yapmaktadır? Konu ile ilgili Bakanlığınızın bir talimatı var mıdır?

Bu uygulama, gözaltına alınan herkese yapılan rutin bir uygulama mıdır? Sadece bu kişilere yönelik ise gerekçesi nedir?

Bu personel Şanlıurfa dışından getirilen özel bir ekip midir? Şanlıurfa TEM Şube personeli değil ise burada oluşturulan ekibin gerekçesi nedir? Başka illerde de benzer bir ekip görevlendirilmiş midir? Bu ekiplerin kurulma amacı/görev tanımı nedir?

Bakanlığınızca, gözaltı süreci boyunca kişilere yönelik her türlü fiziki ve psikolojik olarak uygulanan bu şiddetle ilgili en temel insan haklarının ihlal edilmesi, uluslararası anlaşma ve sözleşmelere aykırı olan uygulamaları gerçekleştirenlerle ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır? Yapılan bu uygulama mahkemede verilen resmi ifadelere geçmesine rağmen, henüz bir inceleme başlatılmadı ise gerekçesi nedir? CİHAN
<< Önceki Haber Dilek Öcalan'dan İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER