Doğum sonrasında anne ve babalar yarım gün çalışarak tam maaş alabilecek


Memurların ve işçilere doğum sonrası yarım gün çalışma hakkı tanıyan 6663 Sayılı Kanun, 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, doğum sonrasında anne ve babalar yarım gün çalışarak tam maaş alabilecekler. Yeni düzenlemeye göre, çalışan anneler doğum sayısına göre artacak şekilde ve isteğe bağlı olarak yarım gün çalışma hakkına sahip olabiliyor.

Şu anda ilköğretim çağından küçük çocuğu olan memurlar bu haktan yararlanamayacak. Kanunun yürürlük tarihi olan 10 Şubat sonrasında doğan çocuklar için memurların yarım gün çalışma hakkı olacak.

Türkiye Kamu-Sen Elazığ Temsilciliği tarafından yapılan bilgilendirmede; kanunda anneler birinci doğumdan sonra 2 ay, ikinci doğumdan sonra 4 ay, üçüncü ve bundan sonraki doğumlarda ise 6 ay tam maaş karşılığı yarım gün çalışabilecek. Ancak yarım gün çalışma hakkından yararlanan anneler ayrıca süt izninden yararlanamayacak. Yapılan yazılı açıklamada, düzenleme ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

"Eğer çocuk engelli doğarsa ya da doğumundan itibaren 12 ay içerisinde çocuğun engellilik durumu ortaya çıkarsa, bu süre 12 aya uzayacak. Yarım gün mesai şeklinde çalışma sırasında, memur anneler maaşlarını kurumlarından tam olarak alırken işçi annelerin maaşlarının yarısını işveren karşılayacak, diğer yarısı ise İŞKUR tarafından İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak." CİHAN
<< Önceki Haber Doğum sonrasında anne ve babalar yarım gün çalışarak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER