Dr. Şıracı: Varis hastaları yaz aylarında ısı kaynaklarından uzak dursun


Denizli Devlet Hastanesi kalp ve damar cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Güray Şıracı, sıcak havalarda varisli hastaların şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek, ısı kaynaklarından uzak durmaları uyarısında bulundu.

Yazın güneşe maruz kalmanın varislerin daha da belirginleşmesine sebep olduğunu belirten Opr. Dr. Şıracı, bunun sonucunda da yaz aylarında varisli hastaların ağrılarının ve diğer şikayetlerinin arttığını söyledi. Şıracı, "Varis, toplardamar duvarlarının zayıflamasına bağlı olarak gelişen, kalıcı damar genişlemeleridir. Yazın güneşe maruz kalmak varis oluşumundan çok, sıcak etkisiyle varisli damarların genişlemesine, içinin aşırı kanla dolarak daha da belirginleşmesine sebep olur. Bunun sonucunda yaz aylarında varise bağlı estetik sorunlar, bacaklarda şişlik, ağrı, yorgunluk, ağırlık, kaşıntı, ciltte renk değişikliği, pıhtılaşmaya bağlı toplardamarlarda tıkanma gibi şikayetler ve hastaneye başvurular artmaktadır." diye konuştu.

Varis rahatsızlığı olanların, kış aylarına oranla yazın daha dikkatli olması gerektiğini belirten Güray Şıracı, "Güneş, sıcak banyo, kaplıca ve hamam gibi ısı kaynaklarından uzak durmalıdırlar. Uzun süreli ayakta durmak ve oturmaktan kaçınmalıdırlar. Ara ara kısa yürüyüşler yapılmalı, yüzme, koşma, bisiklet gibi bacak kaslarını çalıştıran sporlar tercih etmelidirler. Özellikle günde en az 30 dakika bacakları kalp seviyesinden yukarı bir konumda tuttuklarında, bu hastalarımız çok rahatlayacaklardır. Yine günde bir kez, soğuk suyla bacak banyosu yapılması da çok faydalıdır. Ayrıca uzun süreli seyahatlerden kaçınmalıdırlar. Eğer seyahat yapmaları gerekliyse yolculuk esnasında iki saatte bir dinlenme arası verip yürüyüş yapılması ve varis çorabı kullanılması rahatlık sağlayacaktır. Varis çorabını, varisli kişilerin yanısıra varis riski taşıyan kişilerin de özellikle düşük basınçlı olmak kaydıyla giymelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Özellikle sigara içenlerin bunu bırakmasını varis açısından önerdiklerini dile getiren Opr. Dr. Şıracı, "Diyet ve spora eğilim sonucunda kilo artışlarından da kaçınmak, varisten doğan şikayetleri yaz aylarında oldukça azaltmaktadır. Kot pantolon, korse gibi dar ve sıkı giysilerin dolaşımı bozması sonucunda varis şikayetlerini arttırdığından dolayı bu tür giysileri hastalarımıza önermeyiz. Yine yüksek topuklu ayakkabılardan da kaçınılması gerekmektedir. Sıcak yaz aylarında özellikle hamile, doğum sonrası dönemde olan, periyot dönemlerinde olan ve doğum kontrol hapı kullanan bayanların daha dikkatli olması ve varisten korunmaları önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

'VARİS AMELİYATLARI YAZ AYLARINDA DA YAPILABİLİYOR'

Varis hastalarının, genellikle yaz aylarında ameliyat olmaktan kaçındığını da ifade eden Şıracı, ameliyatı soğuk aylara ertelemeye gerek olmadığını, sıcak aylarda da başarıyla sonuçlandığını, sadece ameliyattan sonra yapılması gerekenlere uymalarının yeterli olduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Dr. Şıracı: Varis hastaları yaz aylarında ısı kaynaklarından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER