Dünya Editörler Forumu'ndan tepki: AKP'nin basın özgürlüğüyle temel sorunu var


Dünya Editörler Forumu (World Editors Forum-WEF) Başkan Yardımcısı Erik Bjerager, Türkiye'nin gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi olmaya devam ettiğini belirtti.

Aynı zamanda Danimarka'da yayınlanan Kristeligt Dagblad gazetesinin genel yayın yönetmeni olan Erik Bjerager, İpek Medya Grubu'na polis baskınıyla el koymanın modern bir toplumda görülmesinin imkansız olduğunu vurguladı. Erik Bjerager, polis zoruyla gazetecilerin dışarı atılıp, kapıların kırılmasının Türkiye'nin basın özgürlüğü karnesini net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye'deki basın ihlallerini WEF olarak yakından takip ettiklerini söyleyen Erik Bjerager, "Bizim kesin düşüncemiz, AKP iktidarının basın özgürlüğüyle temel bir sorununun olduğudur. Kesinlikle eleştiri ve kritik kabul etmeyen bir tutum sergiliyorlar. Dünyanın hiçbir ama hiçbir ülkesinde Türkiye'deki kadar çok gazeteci hapiste değil." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dünyanın en büyük basın meslek örgütü Dünya Gazeteler ve Haber Yayımcıları Birliği (WAN-IFRA) üyesi olan önde gelen 50'den fazla gazetecinin gönderdiği 'basın özgürlüğü' mektubunda imzası bulunan Erik Bjerager, Türkiye'nin sürekli 'Avrupa'nın bir parçasıyım' demesine karşılık basın ve ifade özgürlüğü konusunda geri kalmış 3. dünya ülkelerinden bile geride olduğunu belirtti. "Türk hükümeti eleştiri kaldıracak bir demokratik duruş sergilemelidir." diyen Erik Bjerager, güçlü ve modern bir ülke olmanın yolunun basın özgürlüğü ve güçlü sivil toplum kuruluşlarından geçtiğini kaydetti.

WAN-IFRA olarak endişelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdıklarını mektupla iletiklerini ancak bunun yeterli olmadığının altını çizen Erik Bjerager bu konuda Avrupa Birliği ülkelerine görev düştüğünü söyledi. "Türkiye hem AB ile üyelik müzakereleri yapıp hem de gayri modern bir ülke gibi davranamaz." diyen Bjerager sözlerini şöyle sürdürdü: "AB'nin, Türkiye'nin temel değerleri kabul etmesi için baskıyı artırması ve müzakereleri bir koz olarak kullanması lazım. Türkiye hükümeti kritik ve eleştiri kabul eden bir olgunluğa sahip olmalıdır. Benim gözümde hiçbir eleştiriye tahammül etmeyen, kendini modern dünyanın bir parçası görüp, gayri modern davranan bir ülkedir Türkiye." CİHAN
<< Önceki Haber Dünya Editörler Forumu'ndan tepki: AKP'nin basın özgürlüğüyle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER