2009 yılında 'New York'ta görüşürüz' demiş

IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin 2009’da Irak’taki Amerikan cezaevinden serbest kalışı sırasında ABD’li komutan Albay Kenneth King’e, “New York’ta görüşürüz” dediği ortaya çıktı.

2009 yılında 'New York'ta görüşürüz' demiş

Irak'ta ilerleyişini sürdüren IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin ABD’li komutan Albay Kenneth King’e, “New York’ta görüşürüz” dediği ortaya çıktı.Hürriyet'in haberine göre Bağdadi’nin kendisini yakalayan askerlerin çoğunun New York’tan geldiğini bildiği için King o zaman bu sözleri şaka olarak nitelendirmiş. Bağdadi, Bucca Kampı’ndaki hapiste 4 yıl geçirmiş. Amerikan haber sitesi Daily Beast’e konuşan Albay King, Bağdadi’nin yakalananlar arasında en tehlikelisi olmadığını da ekledi. 2005 yılında tutuklanan IŞİD liderinin herhangi bir video kaydı ya da güncel fotoğrafı bulunmuyor.

IŞİD'İN 2.4 MİLYAR DOLAR SERVETİ VAR

Musul’da işgalden hemen önce Irak güvenlik güçlerinin ele geçirdiği flash belleklerdeki verilere göre IŞİD’in 875 milyon doları vardı. Şehir düştükten sonra ise buna 1.5 milyar dolar daha eklenmiş olabileceği tahmin ediliyor. Hürriyet'in haberine göre disklerde, IŞİD’in yabancı üyeleri, kod adları, envanter, finans kaynakları ve Irak bakanlıklarına sızmış personeliyle ilgili de bilgiler bulunuyor.

İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan makaleye göre örgütün serveti yaklaşık 2.4 milyar dolar olabilir. Musul’un düşmesinden iki gün önce Irak güvenlik güçleri örgütün kuryesi Ebu Haccar’ın sorgulanması sonrasında IŞİD askeri konseyi başkanı Abdulrahman el-Bilavi’nin gizlendiği yeri ele verdi. Birkaç saat sonra El-Bilavi, Musul yakınlarındaki sığınağında ölü bulundu. 160 flash disk ele geçirildi. Kurye sorgusunda “Neye bulaştığınızı bilmiyorsunuz, bu hafta Musul cehenneme dönecek” demişti.

ARKEOLOJİK KAÇAKÇILIK

İstihbarat örgütleri daha önce IŞİD’in sadece Suriye’deki El Nabuk arkeolojik sahasında yağmaladığı 8 bin yıllık paha biçilmez kalıntılardan 36 milyon dolar kazandığını saptamıştı. Guardian, örgütün 3 yıl gibi kısa bir sürede küçük bir radikal gruptan dünyanın belki de en fazla nakit kaynağa sahip oluşumuna dönüştüğünü belirtiyor. Deşifresi halen devam flash belleklerde para kaynağına ilaveten örgütteki tüm yabancı savaşçıların, üst düzey sorumluların adları ve kod adları ile bakanlıklarda örgüte bilgi sağlayan kaynakların parafe edilmiş isimleri de bulundu.

<< Önceki Haber 2009 yılında 'New York'ta görüşürüz' demiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER