Avrupa Birliği eski büyükelçisinden kritik uyarı

Avrupa Birliği’nin (AB) eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini, Ankara’nın AB ile üyelik müzakerelerine başlama şartı olan siyasi kriterlerde zafiyet göstermeye başladığını açıkladı.

Avrupa Birliği eski büyükelçisinden kritik uyarı

AB eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini neredeyse son bir yıldır yaşanan buhranlı döneminde ötesinde Türkiye'nin 15 aydır AB'den uzaklaştığını ve "Türkiye’nin hızlı ve açık şekilde hukukun üstünlüğünden koptuğunu ve süreci zora soktuğunu savundu".

'TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ÇOK GERİ GİTTİ'

2006-2011 yılları arasında Ankara’daki AB delegasyonunun başkanlığını yapan Fransız diplomat, Hürriyet Daily News’teki makalesinde Türkiye’nin son 15 aydır hukukun üstünlüğü, temel hak ve hürriyetler ile basın özgürlüğü konularında “çok geriye gittiğini” vurgulayarak, “Bir sivil toplum gözlemcisi olarak açıkça ifade etmek gerekirse Türkiye AB siyasi kriterlerini artık yeterince yerine getirmiyor.” ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ACİLEN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE DÖNMELİ'

8 Ekim’de açıklanacak AB Komisyonu İlerleme Raporu’na da atıf yapan Pierini, raporun bu netlikte ifadeler kullanmayabileceğini ancak Türkiye’nin hızlı ve açık şekilde hukukun üstünlüğü ilkesinin temel alındığı bir düzene ‘dönmemesi’ durumunda müzakere sürecinin sadece şeklen mevcudiyetini sürdüreceğini savundu. AB kurumlarının yeni lider ve üyelerinin Brüksel’in Türkiye siyasetinde etkisini değerlendirdiği yazısında Pierini, şu an Türkiye’nin iç siyaseti ile AB hedefleri arasında uyumsuzluk olduğunu vurguladı.

'2004'ÜN GERİSİNE GİTTİ'

İktidarın 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarını örtbas etmek için attığı adımlar Brüksel’de birçok yetkilinin Türkiye’nin müzakere başlangıç tarihi aldığı 2004’ün gerisine gittiği tespiti yapmasına sebep olmuştu.
<< Önceki Haber Avrupa Birliği eski büyükelçisinden kritik uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER