En sert tehdit: Esed o ya da bu yolla yok olacak

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Esed'in ülkedeki iç savaş nedeniyle yüzbinlerce kişinin ölümüne sebep olduğu için lider olma hakkını kaybettiğini belirterek, "Esed, o ya da bu yolla yok olacak" dedi.

En sert tehdit: Esed o ya da bu yolla yok olacak

İsrail devlet başkanı Şimon Peres, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in ülkedeki iç savaş nedeniyle yüzbinlerce kişinin ölümüne sebep olduğu için lider olma hakkını kaybettiğini belirterek, "Esed, o ya da bu yolla yok olacak" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail'de yarın akşam başlayacak Yahudi yılbaşısı "Rosh Hashanah" nedeniyle ülkede bulunan büyükelçilere verdiği resepsiyonda Suriye'yi değerlendirdi. Peres, "Esed yüzbinlerce kişiyi öldürerek lider olma hakkını kaybetti. Yaşananlara o sebep oldu. Tam olarak seçilmiş biri değildi. Hiçbir zaman gerçek bir demokrasi değildi ama demokrasi olsa bile kendi insanlarını öldürmeye hakkı yok. Esed, o ya da bu yolla yok olacak" diye konuştu.

Konuşmasında ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye müdahale kararına da değinen Peres, Başkan Obama'nın korkunç durumu sonlandırmadan önce her ihtimali değerlendirmesini takdirle karşıladığını ifade etti.

Suriye'ye olası askeri müdahale halinde, Suriye'nin İsrail'e saldırması durumunda bunun üstesinden rahatlıkla gelebileceklerini ifade eden Peres, İsrail olarak caydırıcı bir savunma gücüne sahip olduklarını dile getirdi.

Son olarak Filistin-İsrail arasında yeniden başlatılan barış görüşmelerini de değerlendiren Peres, barış müzakerelerinin sürmesini umarak, "Barış sürecine 9 ay verildi en azından iyimser olmak için hala 9 ayımız var" dedi.


ABD'deki İsrail lobilerinden Obama'ya destek


ABD'deki en güçlü İsrail lobilerinden Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), Suriye'ye askeri müdahale konusunda Başkan Barack Obama'ya destek vereceklerini bildirdi. Başkan Obama'nın Suriye'de askeri güç kullanılması konusunda Kongre'den onay istemesi üzerine ABD'deki İsrail lobileri de tutumlarını kamuoyu ile paylaştı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konunun görüşüldüğü gün sessizliğini bozan AIPAC'ten yapılan açıklamada, Suriye'deki gelişmelerin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları üzerinde etkisi olduğu, İsrail ve bölgenin istikrarına risk oluşturduğu kaydedilerek, bütün Amerikalılar gibi kendilerinin de askeri güç uygulanmasını öncelemediklerini ancak Obama ve diğer Kongre liderlerinin Suriye'ye askeri müdahalenin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarına olduğunu ifade ettikleri belirtildi.
<< Önceki Haber En sert tehdit: Esed o ya da bu yolla yok olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER