Esed'in sonuyla ilgili sürpriz öngörü!

Siyaset bilimi uzmanlarına göre Esad rejiminin sonu, çok hızlı ve aniden gelebilir. Hatta bu gelecek hafta bile olabilir

Esed'in sonuyla ilgili sürpriz öngörü!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in yaklaşık yedi aylık bir süreden sonra ulusa yönelik yaptığı ilk konuşması, siyasi çözüme yönelik umutları azalttı. Esed, pazar günü Şam’da yaptığı konuşmada ülkedeki krizin kapsamlı bir ulusal mücadele ile aşılabileceğini kaydetmiş, barış planı için bazı adımlardan söz etse, silahlı muhalifleri bunun dışında tutmuştu. Muhalifler de beklendiği gibi Esed'in barış planını reddettiğini duyurdu.

"Daha fazla ölüm ve yıkım"

Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi Dışilişkiler Enstitüsü Başkanı Rami Huri, Esed’in aylar süren suskunluğun ardından pazar günü verdiği mesajları Deutsche Welle'ye şöyle değerlendirdi: "Bence bu konuşma, kararın askerî yollardan verileceğini teyit etmiş oldu. Bu korkunç bir utanç anlamına geliyor. Çünkü daha fazla insan ölecek ve daha fazla yıkım yaşanacak. Bence bu konuşma, birçok insanı hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü içinde yeni hiçbir şey yoktu. Getirdiği önerileri zaten daha önce de yapmıştı. Bunlar ciddiye alınacak öneriler değil. Çünkü bu reformları, kendi yönetiminde yapmak istiyor. Bu sadece Suriyeli muhalifler tarafından değil, dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu tarafından da kabul edilemez bir durum. Daha yoğun bir silahlı çatışma ve daha fazla acı çekilmesi beklendiği için çok olumsuz bir gelişme."

"İran ve Rusya tutum değiştirebilir"

Şam yönetimi ise müttefiklerinden destek görmeye devam ediyor. Rusya ve İran, Esed rejimine malî ve askerî desteği sürdürüyor. Siyaset bilimci Huri, Rusya ve İran’ın Suriye’deki kendi çıkarlarını korumaya çalıştığını, bu çıkarların Esed ile korunamayacağına kanaat getirmeleri durumunda yeni bir lideri desteklemeye yanaşacaklarını belirtiyor.

"Diktatörlerin sonu aniden geliyor"

Siyaset bilimci Rami Huri ise geçmişteki örneklerden yola çıkarak her an bir sürpriz yaşanabileceği kanaatinde. Huri, “Bu tarz rejimler, çok hızlı ve ani bir şekilde çökebilirler.  İran’daki Şah rejimi ya da Filipinler’deki Marcos rejimi, Endonezya’daki Suharto veya Romanya'daki Çavuşesku rejiminde de gördük. Dünyanın her yerinde diktatörler, istihbarat teşkilatlarının kendilerini iktidarda tutmaya yetmeyeceğini fark edince birden devrilebiliyor. Güvenlik sistemi bir kez çöktü mü, geri kalan her şey de çabucak alt üst oluyor. Bu gelecek hafta da olabilir, gelecek sene de...” diye konuşuyor.

<< Önceki Haber Esed'in sonuyla ilgili sürpriz öngörü! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER