Her yıl 3 bin maymun çalınıyor

BM, her yıl yaklaşık 3 bin maymunun doğal yaşam alanlarından çalındığını açıkladı.

Her yıl 3 bin maymun çalınıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programının raporuna göre, her yıl yaklaşık 3  bin maymunun, turizm sektörü için ormanlardan çalındığını ve bir kısmının da  yakalanırken öldürüldüğünü ortaya kondu.
         
Raporda, 2005-2011 arasında en az 643 şempanzenin, 48 bonobonun, 98  gorilin ve bin 19 orangutanın yasa dışı yollarla avlanarak ticaretinin  yapıldığına dikkat çekildi.
         
Bu zaman aralığında 22 bin maymunun avlandığına ve her yıl ortalama 3 bin  maymunun doğal yaşam alanlarından koparıldığına vurgu yapıldı.
         
Raporu hazırlayanlardan Doug Cress, bir şempanzeyi avlarken 10  şempanzenin öldürüldüğünü, şempanzeleri avlamak için şempanze gruplarıyla  savaşmak gerektiğini belirtti.
         
Nesli Tehlike Altında olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası  Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında, şempanzelerin, Afrika'nın 3 büyük  maymun türünden olan bonobo, goril ve orangutanların avlanarak ticaretinin  yapılması yasaklanmış durumda.
         
Evcilleştirildiklerinde, sahipleri için bir statü sembolü olan maymunlar,  turizm sektöründe çeşitli eğlencelerde kullanılıyor.
         
Maymunlar, tıbbi araştırmalarda da tercih edilirken, Asya'da bazı  hayvanat bahçeleri "maymun dövüşü" maçları düzenliyor.
         
<< Önceki Haber Her yıl 3 bin maymun çalınıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER