Kendini, 66 vilayetten topladığı gramofonlara adadı

Kendini, 66 vilayetten topladığı gramofonlara adadı -Emekli otobüs şoförü Ünsal Sezer, yaklaşık 30 yıldır çeşitli kentlerden topladığı bozuk gramofonları hem tamir ediyor hem de eski parçaları bir araya getirerek yenilerini üretiyor


BURSA (A.A) - Büşra Nur Özcan - Bursada yaşayan emekli otobüs şoförü Ünsal Sezer (63), yaklaşık 30 yıldır, 66 vilayetten topladığı bozuk gramofonları, hem tamir ediyor hem de eski parçaları birleştirerek yenilerini üretiyor.
     Sezer, AA muhabirine, eniştesinin, Önceden özel bir madde üzerine kaydedilmiş sesleri, istenildiğinde dinleten bir alet olan gramofonları tamir ettiğini, ondan görerek bu işi öğrendiğini belirtti. Fonograf olarak da bilinen söz konusu aletleri tamire 1960larda başladığını, bir süre ara verdiğini, son 30 senedir evinin alt katındaki bölümde gramofon tamir etmeyi sürdürdüğünü dile getirdi.
     Günümüzde fazla bulunmayan, Edisonun 1890lı yıllarda ürettiği gramofonları, sağdan soldan parçalar temin ederek yenilediğini ifade eden Sezer, Eski gramofonların 4-5inden ancak bir tane sağlam gramofon elde edilebiliyor. Bazen yekpare çıkıyor ama çok nadir. Bendeki en genç gramofon, yaklaşık 80 senelik. Her yerde bulunmayan bu gramofonları halka kazandırmaya uğraşıyorum dedi.
     Gramofonları evinin alt katındaki bir bölümde tamir ettiğini belirten Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
     20den fazla faal gramofonum var. Daha 15 tane de arızalı gramofon var. Zamana bırakıyorum, parça temin edince de bunları hayata geçiriyorum. Bazen talepler geliyor Bize de temin eder misin diye. Evlerinde gramofon olup da tamirci bulamayanlar da getiriyor. Ben de tamir ediyorum. Emekli olduktan sonra bu işe iyice sardım. Şoförlüğe devam ettiğim yılların ardından bu işe döndüm, 30 yıldır da bırakmıyorum.
     Eşinin kendisine yardımcı olduğunu, beraber her akşam gramofonlardan şarkı dinlediklerini dile getiren Sezer, şunları kaydetti:
     Gramofon parçalarını temin edebilmemdeki en büyük etkenlerden bir tanesi de mesleğim. Otobüs şoförlüğü yaptığım yıllarda şehir şehir dolaştım. Oradan kalan izin zamanlarımda hurdacıları, eski tamircileri arayarak parça temin ettim. 66 vilayetten parça parça gramofon topladım. Çoğu böyle temin edildi. En çok Sivas, Karadeniz, Orta Anadolu taraflarına gittim. Sonra bir karavan aldım. Eşimle beraber karavanla gider gramofon arardık. Sonra bir trafik kazası geçirdik. Şimdi yine karavan tipi bir arabamız var. Onunla Anadoluya gidiyoruz, hala parça toplamaya devam ediyoruz. Bazen arabada bazen otelde kalıyoruz. Son 10 senedir hemen hemen her hafta gidiyoruz.
     Sezer, 1960lı yıllarda çok fazla müzik aleti bulunmadığını, bu yüzden de gramofonların neredeyse bir ev fiyatında olduğunu dile getirerek, Pikaplar çıkınca gramofonlara rağbet azaldı, şu anda ise antika gramofonlara rağbet tekrar başladı dedi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kendini, 66 vilayetten topladığı gramofonlara adadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER