Kıbrıs Rum kesimi'ndeki finansal kriz derinleşiyor

Kıbrıs Rum kesimi'nde yaşanan krizden dolayı bankalar haftaya kadar kapatıldı ve borsa durduruldu.

Kıbrıs Rum kesimi'ndeki finansal kriz derinleşiyor

Kıbrıs Rum kesimi'ndeki finansal kriz derinleşiyor. Rum bankaları gelecek haftaya kadar kapalı. Güney Kıbrıs borsası da ülkedeki kriz sebebiyle faaliyetlerini önümüzdeki haftaya kadar askıya aldı. Ülkede 50 milyar dolar sermayesi bulunan Moskova ise durumdan endişeli.

HABERİN GÖRÜNTÜLERİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Ekonomik krizin ağırlığının her geçen gün daha fazla hissedildiği Rum kesiminde bankalar önümüzdeki Salı gününe kadar açılmayacak. Gerekçe, mevduat sahiplerinin bankalardan para çekmesini engellemek. Ancak bankaların kapalı olması Rum borsasını da etkiledi. 2 gün boyunca faaliyetlerini askıya aldığını duyuran Rum borsası da tıpkı bankalar gibi önümüzdeki hafta açılacak.

Durumdan en çok rahatsız olan ise Rusya . Zira Güney Kıbrıs bankalarında özellikle Rus işadamlarının mevduatları bulunuyor. Kıbrıs Rum Kesimi'nde iflasa giden yolda bir 'B Planı' bulmaya çalışırken, krizden en fazla etkilenen Rusya'nın başbakanından da çarpıcı açıklamalar geldi. 

Rus Başbakan Dimitri Medvedev, AB'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki bankalarda parası olanlardan yüzde 10'a kadar vergi alınmasını öngören kurtarma paketini eleştirdi. AB ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin , züccaciye dükkanına giren fil gibi sorunun çözülmeye çalışıldığını belirtti.

Moskova, Kıbrıs Rum Kesimi bankalarının off-shore hesaplarında 50 milyar dolara yakın Rus sermayesinin zarar görmesinden endişe ediyor. Adanın iflası durumunda Rusya bütüm sermayeyi kaybetme riski taşırken, vergilendirme durumunda da 5 milyar dolara kadar kaybedecek. Moskova, krizi en az zararla atlatmak için bütün tedbirleri almaya çalışıyor.

<< Önceki Haber Kıbrıs Rum kesimi'ndeki finansal kriz derinleşiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER