Mısır'daki Zafer Günü'nde katliam

Mısır'da güvenlik güçleri darbe karşıtı göstericilere gerçek mermilerle saldırdı. Saldırılarda ölü sayısının 53'e yaralı sayısının da 271'e yükseldiği bildirildi

Mısır'daki Zafer Günü'nde katliam

  • Mısır'da güvenlik güçleri Zafer Günü kutlamalarına müdahale etti.
  • Müdahalelerde 53 kişi öldü, 271 kişi yaralandı ve 600 kişide gözaltına alındı.
  • Yapılan açıklamada polisin gerçek mermi kullandığı söylendi.

Sağlık Bakanlığı Yoğun Bakım ve Acil Durum İdaresi Başkanı Halid el-Hatib, Mısır resmi haber ajansı MENA'da yayınlanan açıklamasında, dünkü gösterilere müdahale sırasında başkent Kahire ve Giza'nın yanı sıra El-Minya ve Beni Suveyf'te ölüm vakalarının meydana geldiğini ifade etti.

Hatib, açıklamasında gösterilerde ölü sayısının 53'e, yaralı sayısının da 271'e çıktığını kaydetti.

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de sahil yolunda gösteri yapan darbe karşıtı gruba, güvenlik güçleri biber gazıyla müdahalede bulundu.

Süveyş kentinde de güvenlik güçlerinin darbe karşıtları ve destekçileri arasında çıkan çatışmalara müdahalesi sonucu 12 kişi, biber gazından etkilenmeleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 

Başkentin güneyindeki Maadi ve Eski Mısır bölgesinden yürüyüşe başlayan göstericiler, Tahrir Meydanı'na bir kilometre mesafedeki Kasr el-Ayn Caddesi'ne ulaştı. Giza'nın El-Haram ve Mühendisin bölgesinde yürüyen eylemciler de Kasr Nil Köprüsü ile Tahrir Meydanı'na bağlanan Dokki bölgesinde toplandı. 

Güvenlik güçleri, Tahrir Meydanı'na yaklaşmak isteyen iki noktadaki göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Dokki bölgesinde, güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Görgü tanıkları, çatışmalar sırasında bölgedeki Mühendisler Sendikası binasının yandığını ve binaların çatısından darbe karşıtı göstericilere molotofkokteyli atıldığını öne sürdü. 

600 KİŞİ GÖZALTINDA

Öte yandan emniyet yetkilileri ülke genelinde darbe karşıtı göstericilerden 600 kişinin şiddet eylemlerine karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını aktardı ancak gözaltıların bölgesel dağılımı hakkında detaylı bilgi vermedi.

Msır İçişleri Bakanlığı ise yayımladığı açıklamada Giza ve çevresinde halkı provoke ettiği ve bazı dükkanlara zarar verdiği gerekçesiyle 180, Kahire'nin Ramses, el-Cela, Korniş caddeleri ile Fem el-Haliç bölgesinde 243 olmak üzere 423 kişinin halkı arbedeye teşvik ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındığını ifade etti.

GERÇEK MERMİYLE MÜDAHALE

İhvan'ın resmi internet istesinde yapılan açıklamada, "6 Ekim zaferi" dolayısıyla düzenlenen gösterilerde, Tahrir'in yakınlarında bulunan Ramses Meydanı'na ulaşan göstericilere, güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunduğu, "Baltacılar"ın da eylemcilere saldırdığı belirtildi.

Bölgedeki müdahalenin devam ettiği dile getirilen açıklamada, şimdiye kadar aralarında 18 yaşındaki bir gencin de yer aldığı 11 kişinin öldüğü, 100'den fazla yaralının bulunduğu ifade edildi.

Tahrir Meydanı'nın yakınlarındaki Dokki bölgesindeki müdahalede 3 kişinin öldüğü ve onlarca yaralının bulunduğu aktarılan açıklamada, Minya kentinin Delga bölgesinde devam eden gösterilerde de güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı bombanın yanısıra gerçek mermi de kullanıldığı ve burada da 4 kişinin öldüğü onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.
<< Önceki Haber Mısır'daki Zafer Günü'nde katliam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER