Poroşenko’dan Temas Grubu zirvesi öncesi iki şart

Ukrayna’da ateşkesin sağlanması ve barış için Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'dan iki şart

Poroşenko’dan Temas Grubu zirvesi öncesi iki şart

Ukrayna’da ateşkesin sağlanması ve barış için Minsk’te öğleden sonra toplanacak Temas Grubu zirvesi öncesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko iki şart açıkladı. Galler’de gerçekleşen NATO zirvesi sonrası değerlendirmede bulunan Poroşenko, zorla alıkonanların salıverilmesi ve Rusya sınırında tam güvenliğin sağlanmasının zorunlu olduğunu söyledi.

AGİT, Ukrayna ve Rusya temsilcilerinden oluşan Temas Grubu, Donetsk ve Lugansk bölgeleri yerel temsilcilerinin de katılımı ile Minsk’te bir araya geliyor. Poroşenko, anlaşma sağlanması durumunda yerel saatle 14.00’da ateşkes ilan edeceğini açıkladı. Milis güçler de Poroşenko’nun teklifine yeşil ışık yaktı. 

Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin müzakere konusu olamayacağını savunan Poroşenko, “AGİT’in destek vermesi ve sınırın denetlenmesi önemli. Teröristler tarafından tutulan tüm rehineler serbest bırakılmalı. Ukrayna-Rusya sınırında kontrol yeniden sağlanmalı. Rus askerleri de tamamı ile geri çekilmeli. Siyasi müzakereler açısından bu durum büyük kriz oluşturuyor…” dedi.

Minsk’te yapılacak zirve konusunda "temkinli iyimser" olduğunu ifade eden Poroşenko, NATO ülkelerine destekleri sebebi ile teşekkür etti.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Ukrayna’da Rus askeri birliklerinin bulunduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Peskov, “Biz çok kez ifade ettiğimiz gibi Ukrayna’da Rus askeri bulunmuyor…” savunması yaptı. Ukrayna’nın doğu bölgesinde Avrupa ülkeleri dahil Rusya’dan da milis güçlerin savaştığı belirtiliyor. İddialara göre, Rusya’dan katılım emekli asker ve diğer sivillerden oluşuyor.

Minsk’te gerçeleşen zirvede Rusya’yı Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, Ukrayna’yı eski cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, AGİT’I Heidi Tagliavini’nin temsil etmesi bekleniyor. Tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk’i Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Purgin, Lugansk’ı da milis lider Aleksey Karyakin temsil edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün 7 maddelik barış planı açıklamış, bunun Temas Grubu zirvesinde dikkate alınmasını beklediğini ifade etmişti.

CİHAN
<< Önceki Haber Poroşenko’dan Temas Grubu zirvesi öncesi iki şart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER