‘Şeffaflık’ önergesi Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı

Hizmet Hareketi’nin de desteklediği şeffaflık değişiklik önergesi Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı.

‘Şeffaflık’ önergesi Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı

  • Önerge hükümetin yolsuzluk soruşturmalarına yönelik tavrını sert şekilde eleştiriyor.
  • Hizmet Hareketi'ne ise "şeffaflığını ilerletme" çağrısı yapıyor.
  • AP kaynakları dikkatlerin yolsuzluk soruşturmalarına alenen müdahale eden hükümette olması gerektiğine vurgu yaptı.

Liberal Grubun yolsuzluk soruşturmalarında hükümetin tavrını eleştiren 87. değişiklik önergesi Avrupa Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde müzakere edildi. AP üyesi dört Liberal Demokrat milletvekili tarafından verilen 87. değişiklik önergesi hükümetin yolsuzluk soruşturmalarına yönelik tavrını sert şekilde eleştirirken, Hizmet Hareketi’ne de ‘şeffaflığını ilerlet’ çağrısı yapıyor.

Hollanda’lı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye İlerleme Raporu müzakereleri sırasında söz alan Liberal Grup Başkan Yardımcısı ve gölge Türkiye raportörü Alexander Graf Lambsdorff, verdikleri değişiklik önergesini savunurken, Hizmet Hareketi temsilcilerinin de AP’ye gelerek kendilerine bilgi vermesinin olumlu olacağına işaret etti. Lambsdorff, gazeteci Ahmet Şık’ın da AP’ye davet edildiğini hatırlatarak, hakkında iddialar olan Hizmet Hareketi temsilcilerinin de AP’ye bilgilendirmelerinin şeffaflık açısından önemli olacağına işaret etti. Ancak raportör Oomen-Ruijten muhataplarının Türkiye hükümeti olduğunu vurgulayarak, değişiklik önergesine sıcak bakmadığı mesajı verdi.

Zaman’a konuşan AP kaynakları, değişiklik önergesine diğer grupların da pek sıcak bakmadıklarını, dikkatlerin yolsuzluk soruşturmalarına alenen müdahale eden hükümette olması gerektiğine vurgu yapan çok sayıda milletvekili olduğuna dikkat çekiyor. 87. değişiklik önergesinin kabul edilme ihtimalinin düşük olduğu kaydediliyor.

Hizmet Hareketi, kendisine şeffaflık çağrısı yapan 87. değişiklik önergesini desteklediğini kamuoyuna açıklamıştı. Fahri başkanlığını Fethullah Gülen’in yaptığı Brüksel merkezli Kültürlerarası Diyalog Platformu (IDP) 20 Ocak’taki yazılı açıklamasında önergeyi memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini vurgulamıştı.

Andrew Duff, Marietje Schaake, Sarah Ludford ve Ivo Vajgl tarafından verilen değişiklik önergesi hükümetin yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvet soruşturmalarına yönelik tutumunu tenkit ederken Hizmet Hareketi’ne de “şeffaflığını ve hesap verebilirliğini ilerletmesi” çağrısında bulunuyor. Önergede ayrıca Hizmet Hareketi’ne yönelik bütün iddiaların tarafsız bir araştırma ile ele alınmasının beklendiği ifade ediliyor.

IDP: ÖNERGEDEN MEMNUNİYET DUYDUK

Kültürlerarası Diyalog Platformu (Intercultural Dialogue Platform – IDP) tarafından 20 Ocak’ta yapılan açıklamada AP önergesinden memnuniyet duyulduğu belirtilerek “şeffaflığı geliştirme ve tarafsız inceleme” taleplerine destek verilmişti.

IDP tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “Hizmet Hareketi bugüne kadar Türkiye’de ve bazı Avrupa ülkelerinde çeşitli şekillerde hukuki, siyasi ve akademik incelemelerden geçmiştir. Fahri başkanlığını Sayın Fethullah Gülen’in yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, en son 30 Aralık’taki yazılı açıklamasında Hizmet Hareketi’ne yönelik iddiaların delilleriyle derhal ortaya konulması için çağrıda bulunmuştur. IDP olarak, AP’nin 87. değişiklik önergesini bu çerçevede memnuniyetle karşılıyor ve Hizmet Hareketi’ne yönelik iddiaların hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı çerçevesinde tarafsız bir şekilde araştırılmasına destek verdiğimizi kamuoyunun dikkatine saygıyla sunuyoruz.”


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER