Snowden’a iki ülke sahip çıktı!

ABD'nin Türkiye dahil çok sayıda müttefikini dinlediğini ortaya çıkaran ajana, Nikaragua ve Venezuela sahip çıktı.

Snowden’a iki ülke sahip çıktı!

Rusya'da bir havalimanında kalan ve 23 Haziran'dan bu yana sığınmak için 21 ülkenin kapısını çalan Edward Snowden'e beklediği haber Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan geldi. Maduro, Venezuela'nın  bağımsızlık günü kutlamalarında Snowden'e ülkesine  sığınma teklifinde bulundu. 

ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) 'çok gizli' ibareli PRISM (Prizma) adlı dinleme ve takip programını kamuoyuna sızdıran Snowden'a Venezuela'dan beklediği yanıt geldi. Dün Maduro, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) eski ajanı olan Edward'a ülkesine sığınma teklifinde bulundu. Başkent Caracas da (Karakas) konuşan Maduro, ''Dost ve barışçıl ülkelerinin bilmesini isterim ki; biz Edward Snowdendoğruları paylaşmaması için zulüm eden dünyanın en güçlü imparatorluğundan (ABD) uluslar arası insan hakları çerçevesinde korumaya karar kıldık' dedi. 

Edward Snowden geçtiğimiz Mayıs ayında gittiği Hong Kong'dan 23 Haziran'da Moskova'ya uçmuş ve ABD'nin pasaportunu iptal etmesi nedeniyle de 'vatansız' kalmıştı. Moskova'daki Şeremetyevo havalimanında kalan Snowden, Washington'un tüm çabalarına rağmen Rusya tarafından bugüne kadar ABD yetkililere teslim edilmedi. Bugün 30 yaşında olan Snowden'e Venezuela ilk sığınma hakkı teklifinde bulunan ülke oldu. Snowden, bugüne kadar 21 ülkeden sığınma hakkı talep etmiş ancak düne kadar hiçbir ülke bu isteğe olumlu cevap vermemişti. 

14 Nisan'da ülkesinin efsanevi lideri olarak ismini yazdıran Hugo Chavez'in ölümünün ardından yapılan seçimle iktidara gelen Maduro, anti-emperyalist tutumu ve Küba, Bolivya gibi ABD karşıtı ülkelerle iyi ilişkiler içinde bir lider. 

UÇAK KRİZİ SIĞINMA TEKLİFİNİ GETİRDİ

Hafta başında Rusya dönüşünde Snowden'ın uçağında olduğu gerekçesi ile Viyana'ya zorunlu inişe zorlanan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e karşı Avrupa ülkelerinin göstermiş olduğu gayri diplomatik tutum, Latin Amerika ülkelerinde büyük tepkiye neden olmuştu. Venezuela Devlet Başkanı Maduro, uçak krizinden sonra Snowden'a sığınma teklifinde bulunmasını, Latin Amerika ülkelerinin ABD'ye karşı ortak tepkisi olarak yorumluyor. 


<< Önceki Haber Snowden’a iki ülke sahip çıktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER