Suriyeli muhalifler Esed'e göz kırptı!

Suriyeli silahlı muhalif grup Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Komutanı General Selim İdris İstanbul'da yaptığı açıklamada iki sürpriz yaptı.

Suriyeli muhalifler Esed'e göz kırptı!

  • Muhalifler rejimle birlikte El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide'ye karşı savaşabileceklerini söyledi.
  • "Batılı yetkililer Suriyeli gruplarla Ankara'da görüştü"


Selim İdris, Esed'in müzakerelerin ardından görevi bırakması halinde rejimin ordusuyla birlikte ülkedeki El Kaide'ye karşı savaşabileceklerini söyledi.

ÖSO lideri 22 Ocak'ta Suriye rejimiyle Cenevre 2 görüşmelerine katılmak için Beşar Esed'in devlet başkanlığını bırakması yönündeki ön şartı kaldırdıklarını belirtti. İdris, “Bunun yerine Esed'in görevi bırakması müzakere sürecinin sonunda gerçekleşirse memnun oluruz” dedi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, İdris, “Bu durumda El Kaide bağlantılı grupları bölgeden uzaklaştırabilmek için rejim güçleriyle birlikte savaşabiliriz” sözleriyle ikinci sürprizi yaptı. Suriye ordusunda eski bir komutan olan İdris, özellikle Irak Şam İslam Devleti örgütünün bünyesindeki 5 bin 500 yabancı 2500 Suriyeli savaşçıyla “Suriye'nin geleceği için çok tehlikeli olduğunu ve daha da güçlenmeden önce mücadele edilmesi gerektiğini” vurguladı. İngiliz Independent Gazetesi İdris'in sözlerinin “İkinci bir Suriye iç savaşı” yaşanabileceğine işaret ettiğini yazdı. Gazeteye göre Batılı istihbarat yetkilileri El Kaide'ye karşı karşı mücadelede Suriye rejimine bağlı birliklerin korunması gerektiği yönünde raporlar veriyor.

'Batılı yetkililer Suriyeli gruplarla Ankara'da görüştü'

İngiltere basını, Suriye’de muhalif gruplarla, İngiltere, Türkiye, ABD ve Katar’dan yetkililerin Ankara’da bir araya gelip ‘yüz yüze görüşmelerde bulunduğunu’ iddia ediyor. İngiliz Daily Telegraph’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Richard Spencer imzalı ve “İngiltere Suriye’de savaşan gruplarla yüz yüze görüşmelerde bulunuyor” başlıklı haberinde şu ifadeler yer aldı: “Ankara’daki görüşmeleri, Suudi Arabistan’ın daha saldırgan bir tavır sergilemesiyle son aylarda muhalifler üzerindeki etkilerinin azaldığını gören Türkiye ve Katar ayarladı. Batı tarafında İngiltere, ABD, Türkiye, Katar ve geçen yılın başlarında muhalifleri destekleyen ‘Suriye’nin Dostları’ adlı grubun içindeki diğer ülkeler vardı.”


Daily Telegraph gazetesinde yer alan haberde ‘Batı ittifakının, Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki çoğu bölgenin El Kaide bağlantılı grupların elinde olmasından duyduğu endişenin arttığı’ belirtiliyor. Haberde Batılıların nasıl bir düzen istediği şu sözlerle anlatılıyor:
“Batı ittifakı, El Kaide bağlantılı olmayan gruplar ile, aralarındaki derin farklara rağmen, Özgür Suriye Ordusu ve Batı’nın desteklediği Suriye Ulusal Konseyi’nin aynı amaç doğrultusunda ortak bir zeminde buluşmalarını umuyor.”

<< Önceki Haber Suriyeli muhalifler Esed'e göz kırptı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER