Ukrayna ve Rusya ateşkes kararı almak üzere

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proşenko ateşkesin çerçevesini belirledi.

Ukrayna ve Rusya ateşkes kararı almak üzere

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynalı mevkidaşı Cumhurbaşkanı Petro Proşenko'yla ateşkes konusunda anlaşmaya doğru ilerlediklerini ve bu ateşkesin isyancıların saldırılarını bitirmekle beraber Ukrayna hükümet güçlerinin bölgeden çekilmesini kapsadığını belirtti. Petro Poroşenko ise yaptığı açıklamada "Rusya'nın ortak bir barışçıl çözüm çabalarını desteklediğini" ve Cuma günü isyancılarla yapılacak görüşmelerin barışa doğru giden yolu açacağını umduğunu belirtti.

ASKERLERİN GERİ ÇEKİLMESİ YENİLGİ DEMEK

WSJ Türkiye'nin haberine göre; Poroşenko direkt olarak Putin'in belirttiği hükümet güçlerinin çekilmesini öngören anlaşmadan bahsetmedi. İsyancıları uzun zamandır "terörist" olarak tanımlayan ve kökünü kazıma sözü veren Poroşenko için askerlerin bölgeden çekilmesi bir yenilme anlamına gelebilir. Fakat Batı ve Kiev'in Rusya'dan geldiğini iddia ettiği asker ve silah desteğinden sonra cephede durumlar değişince Poroşenko da seçeneklerinin sınırlı olduğunu gördü. Batı'dan yaptığı askeri destek istekleri de soğuk karşılandı. Moskova ise herhangi bir asker veya materyal gönderdiğini reddediyor.

'GÖRÜŞLERİMİZ AYNI'

Poroşenko konuşmasında "Barış bizim birinci görevimiz. Bugün saat 17:00 itibariyle Başkan Putin ile bu korkunç süreci nasıl sonlandırabileceğimizi görüştüm. İnsanların ölümlerine bir son vermek zorunda olduğumuz gözardı edilemez" dedi. Putin ise "Çatışmayı çözüme ulaştırmak için görüşlerimiz birbirine çok benziyor" dedi ve telefon konuşmalarında görüştükleri 7 maddelik planının altını çizdi. Ateşkes anlaşması Belarus'un başkesi Minsk'te yapılacak görüşmeler sırasında sağlanabilir. Anlaşmanın uygulaması ise "tam boyutlu ve tarafsız bir uluslararası gözlem" ekibi tarafından kontrol edilecek.

'PUTİN İSYANCILARI DURDURACAK'

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rus bir radyo istasyonuna verdiği röportajda "Başkan Putin'in önerdiği ateşkes planı birine zorla kabul ettiriliyor diye bir şey yok. Burada asıl olan şey büyük hedefleri yani bir ateşkesi, görüşmelerin başlamasını ve korkunç insani durumu iyileştirmek için yapılacak ortak girişimleri kapsıyor. Putin anlaşma çerçevesinde isyancıların en güçlü olduğu şehirler Donetsk ve Luhansk'ta saldırıları durduracağını ve buna karşılık olarak hükümet güçlerinin "nüfus merkezlerine roket ve silah kullanamayacağı bir mesafeye çekilmesi" öngörülüyor.

TAMPON BÖLGE OLUŞTURULACAK

Bunun Kiev tarafından isyancılara ne kadar toprak bırakılacağı anlamına geldiği veya ateşkesin ne kadar süreceği net olarak belirtilmedi. Çarşamba günü gerçekleştirilen bir telefon görüşmesinde Poroshenko, Alman Şansölye Angela Merkel'e yapılacak bir ateşkesin OSCE tarafından gözlem, yabancı askerlerin Ukrayna topraklarından çekilmesi, tampon bölge oluşturulması ve Rusların rehineleri serbest bırakılmasını kapsaması gerektiğini söyledi.

'MOSKOVA BATI'NIN GÖZÜNÜ BOYUYOR'

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rus tekliflerini NATO toplantısı öncesi Batı'nın gözünü boyama girişimleri olarak görürken, bunun Moskova tarafından yeni yaptırımların önüne geçilmek için yapıldığını savundu. Yatsenyuk, "Putin'in gerçek planı Ukrayna'yı yok etmek ve yeniden bir Sovyetler Birliği yaratmak" ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Ukrayna ve Rusya ateşkes kararı almak üzere Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER