Venedik Komisyonu'ndan çok çarpıcı AYM yorumu

Venedik Komisyonu Başkanı Buquicchio: “Mahkemenin son kararları Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve ifade hürriyetinin tahkim edilmesine önemli katkı sağlamıştır

Venedik Komisyonu'ndan çok çarpıcı AYM yorumu

Anayasa Mahkemesi’ne son zamanlarda yöneltilen sert eleştirilerden kaygı duyduğunu söyleyen Venedik Komisyonu Başkanı Buquicchio, “Mahkemenin son kararları Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve ifade hürriyetinin tahkim edilmesine önemli katkı sağlamıştır.” dedi. Ölçüsüz eleştirinin, Türkiye’nin kazanımlarını tehlikeye atacağını dile getirdi.

AKP’nin 2010 referandumunda ve yeni anayasa sürecinde büyük destek aldığı Venedik Komisyonu’nun (VK) başkanı Gianni Buquicchio, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) destek verdi, mahkemenin icraatlarını net ifadelerle savundu. Başbakan Tayyip Erdoğan ile iktidar mensuplarının AYM’yi hedef almasını eleştiren Buquicchio, hükümete yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü uyarısı yaptı, “Mahkemeyi, anayasal işlevini yerine getirdiği için eleştiren açıklamalardan kaygı duyuyorum.” dedi. VK Başkanı, “Yetkililere ve basına, saldırılarını durdurma ve AYM’nin insan hakları ile hukukun üstünlüğünü savunan bağımsız ve tarafsız bir kurum olarak rolünü sorgulamamaları çağrısı yapıyorum.” ifadesini kullandı. Kamu görevlilerinin aşırı eleştirisinin yargı bağımsızlığına zarar vereceğine dikkat çeken Başkan, bunun Türkiye’nin kazanımlarını tehlikeye atacağı uyarısında bulundu. VK, 2010 referandumunda ve yeni anayasanın yapılması ile ilgili tartışmalarda da gündeme gelmiş, ulusalcı çevreler o dönemde ‘dış vesayet’ eleştirisi yapmıştı. O dönemde VK üyesi olan ve bu görüşlere karşı çıkan AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Türkiye’nin kurucusu ve üyesi olduğu bir örgütle işbirliği yapması vesayet değildir.” demişti.

Zaman'ın haberine göre, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin anayasa hukuku konularında danışma organı olan Venedik Komisyonu’nun şu an 59 üyesi bulunuyor. VK üyeleri arasında ABD, Tunus, Fas, Peru, Meksika, Cezayir, Kore ve İsrail gibi Avrupa Konseyi’ne mensup olmayan ülkelerin de olması dikkat çekiyor. Anayasa hukuku ve uluslararası hukuk konularında bağımsız bir düşünce kuruluşu gibi faaliyet gösteren komisyon, özellikle anayasa reformu gerçekleştirmeye çalışan devletlerin yeni anayasa metinlerinin yapımında önemli rol oynuyor.

ANAYASA MAHKEMESİ TEMEL İLKELERİ KORUYOR

Açıklamasında AYM’yi öven Buquicchio, Mahkeme’nin Avrupa Konseyi’nin temel ilkeleri olan hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan haklarını korumada “çok mühim rol” üstlendiğini vurguladı. AYM’nin son günlerde Erdoğan ve iktidar mensuplarının sert eleştirilerine yol açan kararlarını da savunan VK Başkanı, “Mahkeme’nin son hükümleri Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve ifade hürriyetinin tahkim edilmesine önemli katkı sağlamıştır.” dedi. Son kararları ile AYM’nin Türkiye Anayasası’nda yer alan ilkelerin savunulması için “bağımsız ve tarafsız rolünü etkili şekilde yerine getirebileceğini göstermiştir” ifadelerini kullandı.

 AYM’nin rolünün hükümetin bizzat girişimi ve Türk halkının 2010’da yapılan referandumdaki desteği ile artırıldığına işaret eden Buquicchio, “Mahkeme’nin bu yeni rolü Türkiye’nin birçok sorununun iç hukuki yollarla çözümünü temin eden ve Strasbourg Mahkemesi tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni en fazla ihlal eden ülkelerden biri olarak ilan edilmesinin önüne geçen bir yol açmıştır.” dedi. Uluslararası komisyon başkanı, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü etkili şekilde savunan AYM’nin Türkiye’nin menfaatleri açısından önemini vurguladı.

 12 Eylül 2010’daki anayasa referandumunu kuvvetli şekilde destekleyen Venedik Komisyonu, 2011 seçimlerinin ardından başlayan anayasa müzakerelerine AK Parti’nin tavrı yüzünden davet edilmemişti. VK’nın, Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemine karşı olduğu için iktidarın verdiği sözlere rağmen anayasa görüşmelerinden dışlandığı belirtilmişti.

<< Önceki Haber Venedik Komisyonu'ndan çok çarpıcı AYM yorumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER