Hamburg 15 Şubat'ta sandığa gidiyor

Hamburg 15 Şubat'ta sandığa gidiyor

Almanya'nın Hamburg kentindeki eyalet parlamentosu seçimlerine bir hafta kala seçim yarışı iyice kızıştı. Partilerin programları eğitim, ekonomi, ulaşım, çevre ve güvenlik gibi ana başlıklarda birbirine benzese de Alman birinci devlet telvizyon kanalı ARD'nin Infratest-Dimap'a yaptırdığı ankete göre Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yüzde 46 ile açık ara önde gidiyor. Ankete göre partilere göre oy oranı dağılımı, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 18, Yeşiller yüzde 11, Sol Parti yüzde 9, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Almanya İçin Alternatif (AfD) ise yüzde 5,5 şeklinde.

Hamburg'da 15 Şubat'ta yapılacak eyalet parlamento seçimine bir hafta kala siyasi partiler arasında yarış iyice kızıştı. 2011 yılında yüzde 48,4 ile tek başına iktidar olan SPD, yeniden tek başına iktidar olmak istiyor. Buna karşın 2004 yılında tek başına iktidarken, 2008 yılında Yeşiller'le koalisyon hükümetinin dağılması üzerine 2011 yılında gittiği erken seçimde oyları yüzde 21,9'a kadar düşen CDU yeniden eski günlerine geri dönmek için çabalıyor.

Yeşiller ise ilk etapta SPD'nin tek başına yeniden iktidara gelmesini engellemek için çalışırken, FDP yeniden, AfD ise ilk kez seçime gireceği Hamburg'da meclise girme mücadelesi veriyor. İki gün önceki anket sonucuna göre SPD açık ara önde gidiyor. Seçimler bu şekilde sonuçlanırsa mecliste altı partili yer alacak. Hamburg eyalet meclisinde hala SPD, CDU, Yeşiller, FDP ve Sol Parti olmak üzere beş parti bulunuyor.

EN YAKIN KOALİSYON İHTİMALİ SPD-YEŞİLLER

Seçimlerde birinci parti çıkacağına kesin olarak bakılan SPD kanadından, tek başına iktidar olamama durumunda koalisyon görüşmesinin ilk olarak Yeşiller'le yapılacağı açıklaması gelirken, Yeşiller ise mutlaka hükümete girmek için programlarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor. Seçimlere sayılı günler kala oylarını artırmak için yoğun çaba sarfeden Hamburg'daki adayları Berlin yanlız bırakmıyor.

Seçim kampanyasına destek vermek için daha önce CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel,Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner gibi üst düzey parti yöneticileri Hamburg'a gelirken, Başbakan Merkel'in önümüzdeki hafta yeniden Hamburg'a gelmesi bekliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Hamburg 15 Şubat'ta sandığa gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER