Egeli ihracatçılar Avrupa'dan vazgeçmiyor

Egeli ihracatçılar Avrupa'dan vazgeçmiyor

Türkiye'de ihracatın başlangıç noktası olan Ege Bölgesi'nde, Avrupa Birliği'nin (AB) pazar payı her geçen gün artıyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından 2015 Ocak-Eylül döneminde kayda alınan 7 milyar 703 milyon dolarlık ihracatın 3 milyar 894 milyon dolarlık dilimi, AB üyesi ülkelere yapıldı. EİB'nin ihracatında AB'nin payı, uzun yıllar sonra yüzde 50'yi aşarak 51'e yükseldi.

2014 Ocak-Eylül döneminde EİB'nin ihracatı 9 milyar 250 milyon dolarken AB'nin payı 4 milyar 412 milyon dolar olmuştu. Söz konusu dönemde EİB'nin ihracatında AB'nin payı yüzde 48 idi. Ege Bölgesi genelinde ise 2015 Ocak-Eylül döneminde yapılan 11 milyar 992 milyon dolar ihracatta AB'nin payı 7 milyar 703 milyon dolar oldu. Ege Bölgesi ihracatında AB'nin payı yüzde 55'e çıktı. 2014 Ocak-Eylül döneminde Ege Bölgesi ihracatında AB'nin payı yüzde 53 seviyesindeydi. 2015 Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin ihracatı 98 milyar 527 milyon dolar olurken AB üyesi ülkelere yapılan ihracat 45 milyar 46 milyon dolar oldu. Türkiye'nin ihracatında AB'nin payı yüzde 46 olarak kayıtlara geçti.

ALMANYA İHRACATTA İLK SIRADA

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve EİB verilerinden yapılan derlemeye göre Ege Bölgesi'nden en çok ihracat yapılan ülke 1 milyar 584 milyon dolar ile Almanya olurken İngiltere 960 milyon dolar ile ikinci, İtalya 704 milyon dolar ile üçüncü oldu. Bu ülkeleri 657 milyon dolar ile Fransa, 529 milyon dolar ile İspanya ve 484 milyon dolar ile Hollanda takip etti.

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ZİRVEDE

2015 yılının ilk dokuz aylık döneminde EİB'den AB üyesi ülkelere yapılan ihracat sektörler bazında sıralandığında ise ilk sırayı hazır giyim ve konfeksiyon sektörü aldı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), 2015 Ocak-Eylül döneminde 902 milyon 440 bin dolarlık ihracatının 782 milyon 580 bin dolarlık kısmını AB ülkelerine yaptı. EHKİB'in ihracatında AB'nin payı yüzde 87 oldu. İkinci sırayı 485 milyon dolarla kimya sektörü alırken 375 milyon dolar ile kuru meyve sektörü üçüncü oldu. Demir ve demirdışı metaller sektörü, AB ülkelerine 317 milyon dolarlık ihracata imza atarken otomotiv sektörü 299 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ise 280 milyon dolarlık ihracat yaptı.

YÜZYILLARDIR DEVAM EDEN TİCARETİN MEYVELERİ

Türkiye'de ihracatın başlama noktasının İzmir olduğuna işaret eden EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Egeli ihracatçıların Avrupalı ithalatçılarla nesillerdir devam eden kuvvetli ticari bağları olduğunu, Ege Bölgesi'nden AB'ye yapılan ihracatın gelişiminde bu bağların etkili olduğunu söyledi. AB'nin, yakınlık ve geçmişten gelen ticari bağlantılar sebebiyle bundan sonraki süreçte de Ege Bölgesi'nin en güçlü ihracat pazarı olacağına dikkat çeken Ünlütürk, "Ticaret için en önemli kriterlerden bir tanesi siyasi istikrar. AB, bu açıdan da vazgeçemeyeceğimiz ihracat pazarlarının başında geliyor. Yakın geçmişte Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi krizler, ihracatımızı olumsuz etkiledi. AB ile yüzyıllardır devam eden ticari ilişkilerimiz nedeniyle büyük bir müşteri portföyümüz var. AB büyük bir ekonomik kriz yaşadı ama Avrupalı müşterilerimizle ticaretimizi sonlandırmadık." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Egeli ihracatçılar Avrupa'dan vazgeçmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER