Eğitim çevreleri hazırlık sınıflarını tartışıyor


Almanya, mülteci çocuklar için açılan ve 'Willkommensklasse' olarak adlandırılan hazırlık sınıflarını tartışıyor. Sebebi ise bu sınıfların omzundaki yükün ağır olması.

Mülteci çocukların Almanca bilmemenin yanı sıra Latin harflerine aşina olmaması, çoğunun savaşlardan dolayı travma geçirmiş olması ve aralarında yaş farkının bulunması hazırlık sınıflarını bir hayli zorluyor. Bu çocukların altı aya kadar ilk kabul merkezlerinde ders görmeden kalmaları, çadır veya spor salonlarında çok sayıda insanlarla birlikte kalmaları ve sık sık yer değiştirmeleri de düzenli ders görmelerinin önünde engel. Bunun yüzden her eyaletin kendine göre doğru olan bir konsepti var. Çoğu eyaletlerde çocuklar ilk olarak hazırlık sınıflarında gönüllü öğretmen, yeni öğretmen olanlar ve emekli öğretmenler tarafından verilen Almanca dersine giriyor. Almancanın bu şekilde verilmesi giderek daha çok eleştiri alıyor. Eleştirenler, Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletlerini örnek gösteriyorlar ve diğer eyaletlerde de bu eyaletlerdeki gibi çocukların doğrudan okula başlamasını ve okul içinde Almanca dersine girmesini istiyor.

KRV'nin Unna kasabasındaki 'Go-In' adlı konsept Almanya çapında ün kazanmış. Bu kasabada ilk dersten itibaren bir entegrasyon planı takip ediliyor ve çocuklar özel hazırlık sınıflarından ziyade düzenli sınıflarda ders görüyor. Çocuklar derste ilk etapta hiçbir şey anlamasa da zihinlerindeki pasif Almanca kelimeler teşvik ediliyor, diğer çocuklarla arkadaşlık kurmaları sağlanıyor ve bu derse paralel olarak Almanca dersi gördükleri için açığı kapama imkânları oluyor. Kasabadaki birçok okul bu konseptin yanı sıra birbirinden farklı çözümler geliştirmiş.

Örneğin bazı okullarda Alman öğrenciler mülteci öğrencilere derslerinde yardımcı oluyor. Filologlar Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger de Willkommensklasse metoduna karşı çıkanlardan. Meidinger, "Bu sınıflar tıpkı bir döner kapı efekti bıraktıkları için büyük miktarda emek ile hayal kırıklığı yan yana yaşanıyor" diyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) PISA koordinatörü Andreas Schleicher de hazırlık sınıflarına eleştirel yaklaşıyor. Schleicher'e göre göçmen çocukların kendi aralarında kaldığı hazırlık sınıfları dili çabuk öğrenmeleri açısından iyi bir çözüm değil. CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim çevreleri hazırlık sınıflarını tartışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER