Dershaneleri gereksiz görüp kapattırmak isteyen MEB, kurs açıyor...

Milli Eğitim Bakanlığı, kapatılan dershanelerin yerine okullarda takviye kursları açacak. Eğitim sendikaları ise endişeli...

Dershaneleri gereksiz görüp kapattırmak isteyen MEB, kurs açıyor...

Dershanelerin öğrencileri yarış atına çevirdiğini iddia eden Milli Eğitim Bakanlığı, kapatılan bu kurumların yerine okullarda takviye kursları açıyor. Kurslar 20 Ekim’de başlayacak. Eğitim sendikaları, kurs verecek öğretmenlerin Bakanlık tarafından belirlenmesinin, kadrolaşmayı derinleştireceği uyarısında bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kapatılan dershanelere alternatif olarak okullarda açtığı takviye kurslarının şartları belli oldu. Buna göre, öğrenci ve mezunlara MEB’in belirleyeceği okul ve halk eğitim merkezlerinde hafta içi ve hafta sonu ücretsiz kurs verilecek. Öğretmenler ise Milli Eğitim müdürlüklerinde kurulacak komisyonlar tarafından seçilecek.

Bakanlık, ‘Öğrencileri Yetiştirme ve Sınavlara Hazırlama Kursu Yönergesi’nde güncelleme yaptı. Buna göre ortaokul ve lise öğrencileri okullarda, mezunlar ise halk eğitim merkezlerinde kurslara gidecek. Hafta içi, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde eğitim verecek kurslara bir başka okuldan öğretmenler de girebilecek. Öğretmenlere bu hizmetleri karşılığında ek ders ücreti verilecek. Milli Eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulacak komisyonca, 1-10 Ekim tarihleri arasında kurs vermek isteyen öğretmenlerin yazılı müracaatları alınacak. Onayın ardından 20 Ekim’de kurslar başlayacak.

Öğretmenler haftada kendi okul dersleri dahil 40 saate kadar ders verebilecek. Haftada 21 saat derse giren bir öğretmen 19 saat de kurs dersi verebilecek ve bunun karşılığı ortalama 700 lira ücret alacak.

Bir kurs dönemlik en az 36, yıllık ise 72 saat olacak. Dersler 40 dakika sürecek. Hafta içi saat 22.00’ye kadar eğitim verilebilecek. Devamsızlık yapan öğrencinin kurs kaydı silinecek. Eğitimciler, yönetici değerlendirme ve seçimlerinde yaşanan kadrolaşmanın, kurs için seçilecek öğretmenlerde de tekrar edebileceğine dikkat çekiyor.

Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Özlük ve Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün, “Yeni düzenleme, başta eğitim kurumları olmak üzere alt ve orta kademedeki kurum yöneticilerini tamamen devre dışına çıkarıyor. Bundan, kadrolaşma sürecinin her kademede keskin bir şekilde devam edecek olduğu sonucu çıkıyor.” dedi. Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe ise, “Yandaş müdürlerin görevlendirildiği okullar kurs merkezi, iktidara yakın sendikanın üyesi öğretmenler de kurs görevlileri olarak belirlenecek. Bu kurslarda görevli olanlara ödenecek ücretler de öğretmen odalarında zorla estirilen soğuk rüzgârların tetikleyicisi olacak.” uyarısını yaptı. Aynı sürecin son dönemde komisyonlar marifetiyle yapılan şube müdürü atamalarında görüldüğünü hatırlatan Bahçe, şunları söyledi: “Kursların 22.00’ye kadar açık olması ise ayrı bir sorun. Gençlerin gündüz dershaneye gitmesini ‘onların sosyal hayatlarına saygısızlık’ olarak gördüğünü iddia eden zihniyetin 24 saat kesintisiz dershanecilik yapmasını anlayamıyoruz.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Dershaneleri gereksiz görüp kapattırmak isteyen MEB,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER