Kürtçe okul, açıldığı gün mühürlendi

Okul çevresinde başlayan gerginlik bir süre devam etti...

Kürtçe okul, açıldığı gün mühürlendi

Kürdi-Der, Eğitim-Sen ve Eğitim Destek Evleri’nin desteğiyle Kürtçe eğitim vermesi için kurulan 3 ilkokul, dün açıldı. 

Hakkari Yüksekova ile Şırnak Cizre’deki okullara 100’er, Diyarbakır Bağlar’daki okula 60 öğrencinin geldiği açıklandı. Kaymakamlıkların okulların ‘yasal olmadığı’ gerekçesiyle yaptığı uyarıların ardından eğitime başlanması üzerine savcılık harekete geçti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı doğrultusunda Bağlar’daki okula gelen polis, binayı mühürledi.


Zaman'ın haberine göre, Güneydoğu’da ilk kez Kürtçe eğitim verecek 3 okul için dün açılış töreni düzenlendi. Okullar için önce yürüyüş yapıldı. 

Diyarbakır’daki yürüyüş Kayapınar ilçesinde başladı. Bağlar Kaymakamlığı’na yürüyen vatandaşlar, buradan da Barış Caddesi üzerinde bulunan Dıbıstana Seretayî ya Ferzad Kemanger’ne (Ferzad Kemanger İlkokulu) geçti. Açılışı turuncu renkli üniformalar giyen öğrenciler gerçekleştirdi. Sınıflarda öğrencilerini karşılayan öğretmenler de ilk ders olarak ‘hevnasîn’ (tanışma) konusunu tahtaya yazdı. Cizre’deki ‘Bêrîvan İlkokulu’nun açılışına da HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız katıldı. 100 kişilik kontenjanı olan okula, 90 öğrencinin kayıt yaptırdığı bildirildi. Ancak okulların eğitime başlaması üzerine savcılık harekete geçti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen karar doğrultusunda Bağlar ilçesindeki okul binasına gelen polis, binayı mühürledi. Bunun üzerine okul çevresinde başlayan gerginlik bir süre devam etti.

<< Önceki Haber Kürtçe okul, açıldığı gün mühürlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER