Bank Asya'ya karalama kampanyası

Bank Asya’ya yönelik hukuksuz uygulamalardan sonuç alamayan iktidar, bu kez ‘iftiracı mektupları’na sarıldı. Mali polis ve BDDK elemanları, Bursa Yıldırım Şubesi’nde kasa kiralayan müşterilerle ilgili işlem yaptı.

Bank Asya'ya karalama kampanyası

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının ardından başlatılan cadı avı sürüyor. Bank Asya’ya yönelik baskı ve yıldırmalardan istediği sonucu alamayan iktidar, alternatif yöntemlere başvurmaya başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından her yaptığı işlem takip edilebilen Bank Asya’ya saldırının yeni yöntemi kiralık kasalar oldu. Bankanın Bursa Yıldırım Şubesi’nde 24 saat boyunca yapılan incelemede ‘kiralık kasalar’, çek-senet işlemleri ve kredi işlemlerine yönelik araştırma yapıldı. Operasyonun, ‘iftiracı mektuplarına’ dayandırıldığı belirtiliyor. Bank Asya şubesine gelen polislerin yanlarında bazı gazetecileri de götürmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Yıldırım Şubesi’ne önceki gün saat 16.25 sularında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ekipleriyle birlikte gelen mali polis ekipleri Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldıkları 24 saatlik arama ve inceleme iznini ibraz ettikten sonra çalışmalara başladı. Banka şubesinde kasa kiralayan müşterilerle ilgili işlem yapan BDDK ve mali polis ekipleri, akşam ilerleyen saatlerde bu müşterilere telefonla ulaşarak bankaya çağırdı. Kasaları açıp içindeki malzemelerle ilgili tutanak hazırladıktan sonra geri gönderdi. Haklarında tutanak hazırlanan müşterilerden isteyenlere soruşturma evrakının bir örneği de verildi.

Baskın 24 saatten fazla sürdü

Kiralık kasalarla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından şirketlerin para transferleri, kredi kullanım durumları ve çek-senet transferleri ile ilgili çalışma yürütüldü. Savcılıktan alınan izin kapsamında hem evrakların kopyası hem de bilgisayarın imajları alındı. BDDK ve mali polis ekipleri gece boyunca banka şubesindeki çalışmalarına devam etti. Sabah mesainin başlamasıyla birlikte Yıldırım Şubesi’nde bir tarafta normal bankacılık işlemleri sürerken, ekipler de incelemelerine devam etti. Baskının dün mesai bitimiyle tamamlanması gerekiyordu. Ancak polis 15.30 sularında savcıdan aldığı yeni bir izinle bankaya geldi. Daha önce savcı izni olmadığı gerekçesiyle avukatların açmalarına izin vermedikleri bazı dolaplar açtırılıp incelendi. Başlangıçta 24 saat olarak planlanan baskın son izinle birlikte uzadı.

Baskının dikkat çeken ayrıntılarından biri de bazı gazetecilerin anında haberdar edilmesiydi. Neredeyse polis ile gazeteciler aynı anda şube önüne geldi. Olayın hemen ardından devletin resmi ajansının da aralarında bulunduğu bazı ajanslarca servis edilen ve internet sitelerine düşen haberlerde, baskına gerekçe olarak ‘usulsüz bankacılık işlemleri yapılıyor’ olmasının gösterilmesi dikkatlerden kaçmadı. Oysa Bankacılık Kanunu gereği soruşturmanın gizli yürütülmesi gerekiyordu. Birkaç saat sonra ise hükümete yakın medyanın internet sitelerinde, akabinde de dünkü gazetelerinde operasyonun detaylarıyla ilgili bilgilerin yer alması dosyanın önceden sızdırıldığı izlenimini uyandırdı.

‘İNCELEME BANKA İLE İLGİLİ DEĞİL’

İddialar üzerine açıklama yapan Bank Asya Yönetimi, yapılan incelemelerin bankanın tüzel kişiliğiyle ilgili değil müşteri hesaplarıyla ilgili olduğunu duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: “Bursa Yıldırım Şubemizde yapılan adli arama işlemi, Asya Katılım Bankası AŞ ile ilgisi olmayan şahıslara yönelik bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmektedir. Söz konusu adli arama işleminin bankamız ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bankacılık işlemlerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialar tamamen gerçek dışıdır.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Bank Asya'ya karalama kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER