Bank Asya'ya yapılan hukuksuzluklar bir bir ortaya çıkıyor

SPK, İbrahim Turhan hakkında soruşturma izni verirse, mağdur hisse sahipleri savcılıklara başvurabilecek.

Bank Asya'ya yapılan hukuksuzluklar bir bir ortaya çıkıyor

SPK, Bank Asya ile ilgili uyarı yazısını dikkate almayan Borsa İstanbul Müdürü İbrahim Turhan hakkında soruşturma izni verirse, mağdur hisse sahipleri savcılıklara başvurabilecek. İbrahim Turhan, hukuk dışına çıkarak Bank Asya hisselerini gözaltı pazarına aldı. Örneğin MMC, Kervansaray, Aksel ve İhlas şirketlerinde, Bank Asya’daki kısa süreli oynaklığın çok daha fazlası yaşandı ama bu hisseler gözaltı pazarına atılmadı.

'RESMİ GÖRÜŞMELER VE YAZIŞMALAR HABERLEŞTİRİLDİ'

Zaman'ın haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan, “Borsa İstanbul’un hiçbir suretle hukuka aykırı ve yanlış iş yapmadığını, haberde ve yazılarda ifade edilen hususların tamamının gerçek dışı olduğunu” ileri sürdü. Oysa haberimiz 14.08.2014 tarihinde SPK ile Borsa İstanbul Müdürü İbrahim Turhan’ın yaptığı resmi yazışmalara ve ertesi gün bizzat Turhan’ın imzasıyla SPK’ya gönderilen belgelere dayanıyor. Yazışmaların diğer tarafı olan SPK, Zaman’ın haberini yalanlamadı ve Turhan gibi resmi yazışmaları inkar edecek boyutta açıklama yapma yoluna da başvurmadı.

'İBRAHİM TURHAN MEVZUATA AYKIRI HAREKET EDİYOR SPK UYARIYOR'

Yazışmalarda ifade edilen hususlar yazışma evrakını okuyan herkesin anlayacağı şekilde açık ve net. Yazışmalara göre Borsa İstanbul, işlem sırasını kapattığı Bank Asya payları için yetki ve görev sahasını aşarak borsa dışı işlemleri de yasaklıyor. En azından işlem sırasını kapattıktan sonra 6. iş günü açması gereken borsa dışı işlem platformunu oluşturmuyor. SPK da bu konuya ilişkin kararlarını Borsa İstanbul yönetimine hatırlatarak mevzuata uygun hareket edilmesini istiyor.

'KANUNA AYKIRI KARAR'

Haberde geçen yazışmalar belgeli.
Borsa İstanbul’un Bank Asya’nın işlem sırasının 14.08.2014 ila 15.09.2014 arasındaki 20 iş günü boyunca kapalı kalmasına neden olan 14.08.2014 tarihli yönetim kurulu kararı ise hukuka aykırı.

'İŞLEMİ KAPATMAYA MESNET ALINAN RAPOR ORTADA YOK'

Kaldı ki işlem sırası kapatmaya mesnet alınan rapor veya yazılar henüz ortaya çıkmadı. Bu kararların Bank Asya’nın işlem sırasında görülen hangi olağan dışılığa dayanılarak alındığı meçhul. Gelişmeleri yorumlayan Borsa uzmanlarına göre Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan aldığı kararlara güveniyorsa bunları açıklamalı ve kamuoyu hep beraber alınan kararları görüp değerlendirebilmeli.

'YALAN VE İFTİRAYLA İŞLEME KAPATILDI; AÇILINCA BATACAK YALANLARI ORTAYA ÇIKTI'

Bank Asya’nın işlem tahtasını kapatma kararları yandaş medyaya sızdırılan bilgiler baz alınarak alındıysa durum sanılandan da ürkütücü. Devletin en tepesindeki isimler ve yandaş medya tarafından sürdürülen yalan ve iftira kampanyası boyunca işlem sırası 5 hafta kapalı tutulan Bank Asya, işlem sırası açılmadan bir gün önce Bankacılık Kanunu ayaklar altına alınarak BDDK yönetiminin belirli şekilde karar alması için tehdit edildiği bir ortamda yeniden işleme açıldı. Ve tekrar işleme açıldığı gün, sektöründe yaşanan fiyat düşüşü ve akabinde ‘batacak’ iddialarının apaçık bir yalan olduğunun anlaşılması ile hisselerinin fiyatı arttı. Bu süreçte devletin en tepesinin yaptığı açıklamalar ile koordineli işlem sırası durdurma kararları Gözaltı Pazarı’na alım için gerekçe olduysa buradan hemen ilan edebiliriz ki bu karar da hakka, hukuka ve vicdana aykırı.

'DİĞER ÖRNEKLERDEN SAĞLAM OLAN BANK ASYA'YA YAPILANLAR VİCDANSIZLIK VE HUKUKSUZLUK'

Brüt takas uygulamasına tabi şirketlerin piyasasında, örneğin MMC Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kervansaray Holding A.Ş., Aksel Enerji Yatırım Holding A.Ş. veya halen ulusal pazarda işlem gören İhlas Grubu şirketlerinde, Bank Asya’da sadece belirttiğimiz dönemde yaşanan, fiyat ve işlem hacmi oynaklığı çok daha fazla meblağ, oran ve dönemlerde yaşandı. Bu hisseler bırakın Gözaltı Pazarı’na alınmayı işlem sıraları 15 dakikadan fazla kapatılmazken, Bank Asya’ya yapılan muamele hangi hukukun, hangi vicdanın eseri olabilir!

'BU HAKSIZLIĞA MADEM MÜDAHALE EDEMİYORSUNUZ BIRAKIN HUKUKÇULAR İŞİNİ YAPSIN'

Buradan SPK yönetimine de bir çağrıda bulunuyoruz: Kendi yaptığınız düzenlemelere aykırı hareket eden, sizin ‘mevzuata uygun hareket edin’ yazınızı dikkate almayan Borsa yönetimi hakkında siz kanunlardan kaynaklanan görevinizi yapmayacak mısınız? Hadi siz yapmayacaksınız anladık, sizlerin hukuki sorumluluğundan ayrı olarak bari savcıların Borsa yönetimini soruşturma talebine izin verin de mağdur olan yaklaşık 18 bin yatırımcı hakkını arayabilsin. Aksi takdirde sizler de varlık sebebinizi ortadan kaldıran bu haksızlıklara ortak olarak tarihe geçeceksiniz.
<< Önceki Haber Bank Asya'ya yapılan hukuksuzluklar bir bir ortaya çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER