Bankada parası olanlar dikkat!

Hükümet mevduatta vadeleri uzatmak için vergilerde yeni bir ayarlamaya gitti. Uzun vadeli mevduatlarda stopaj oranı düşürüldü..

Bankada parası olanlar dikkat!

Buna göre daha önce tüm vadeler için yüzde 15 olan stopaj oranı vade uzunlukları göz önüne alınarak düşürüldü. Resmi Gazete'de bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, vadesiz ve 6 aya kadar olan vadeli hesaplardan yüzde 15 stopaj alınmaya devam edilecek. Ancak bu oran 6 ay-1 yıl arası mevduatlarda yüzde 12 olacak.

1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 stopaj alınacak. Hükümet bu hamle ile Türkiye'de ortalama iki ay olan mevduat vadelerini uzatmayı hedefliyor.


Uzun vadeli mevduata vergi avantajı

Başbakan Yardımcısı Babacan, uzun vadeli mevduat için getirilen vergi avantajı ve çekim kolaylığına ilişkin bilgi verdi.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması, uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesi, banka ve finansman şirketleri haricindeki yurt içi yerleşiklerin yurt dışından kullandıkları kredilerde KKDF kesintisinin vadeye göre kademelendirilmesi yönünde kararlar aldıklarını bildirdi.

Türkiye'de tasarruf mevduatının kısa vadede yoğunlaşmasının, bankalarca kullandırılan kredilerin vadesinin ise genellikle uzun olmasının, bankalarda aktif-pasif vade uyumsuzluğuna yol açabildiğine dikkati çeken Babacan, şöyle dedi:

''Öncelikle, gelir vergisi stopaj oranları vadeye göre farklılaştırılarak uzun vadeli mevduata vergi avantajı sağlanmakta. Bu kapsamda bugünden itibaren, Türk Lirası mevduata daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 12, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 10 olarak uygulanacak.

Döviz Tevdiat Hesaplarına daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 15, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 13 olacak.''

Çekim kolaylığı 

Uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirildiğini de vurgulayan Babacan, tasarruflarını 1 yıldan uzun vadede değerlendiren mudilerin, vade bozulmaksızın ve getiri kaybı yaşamaksızın, hesaplarından önemli miktarda kısmi çekim yapmalarının mümkün hale getirildiğini bildirdi.
<< Önceki Haber Bankada parası olanlar dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER