'Bizi altın bile kurtaramayacak'

Yatırım uzmanı Marc Faber, şu anda piyasaların sistemik bir kriz oluşturduğunu iddia etti.

'Bizi altın bile kurtaramayacak'

Piyasalarda "Doktor Kıyamet" olarak bilinen Gloom Boom & Doom blogunun yazarı Mark Faber neden altına yatırım yapmadığını açıkladı. Faber, merkez bankalarının ekonomileri canlandırmak için para bastığında bunun reel ekonomiye bir yansımasının olmadığını, sadece finansal piyasaları canlandırdığını söyledi.

Merkez bankalarının bu şekilde küresel ekonomide sistematik krize davetiye çıkaran bir balon ürettiğini belirten Faber, bu durumda altına yatırım yapmanın bile kimseyi kurtaramayacağını belirtti.

Yatırım uzmanı, piyasada dönen bu paraların zaman zaman borsaları canlandırdığında dikkat çekti ve “1997 ile Mart 2000 arasında Nasdaq’ta bu durumun yansımasını gördük. Sonra teknoloji balonu patladı ve kriz yaşandı. Aynı şey 2007’ye kadar konut fiyatlarını da yükseltti ve sonrası biliniyor. Merkez bankalarının paraları küresel ekonomi halihazırda krizdeyken emtia fiyatlarını yükseltti. Son olarak da Filipinler, Tayland gibi gelişmekte olan ülkelerin borsalarını yukarı çekti. Şimdi de ABD borsalarını yükseltiyor. Demem o ki sürekli olarak balonlar yaratıyoruz. Bu ABD borsalarındaki yükselişin de bir sonu gelecek” dedi.

Güney Kıbrıs’ın tetiklediği Euro Bölgesi endişeleri ilk olarak altında bir yükselişe neden olsa da değer metaldeki yükseliş beklenen kadar olmadı. Alman Deutsche Bank’ın yayımlandığı bir raporda, altının onsunun -Rum krizinin etkin olduğu son iki haftadır pozitif seyrini korusa da- önümüzdeki dönemde düşüşe geçebileceği ifade edildi. 
<< Önceki Haber 'Bizi altın bile kurtaramayacak' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER