Devletten pırlanta değerinde destek!

Bakanlık harekete geçti, ihracatı artırmak için bu sektörde ÖTV kalkıyor...

Devletten pırlanta değerinde destek!

Maliye Bakanlığı elmas ve pırlanta ithalatını frenleyip ihracatı artırmak için bu ürünlerdeki ÖTV'yi kaldırıp yerine KDV koydu. 

Böylece pırlanta yurtiçinde satılırsa yüzde 18 vergi alınacak, ihraç edilirse vergi olmayacak. Kaçak ortadan kalkacak, borsa işlemeye başlayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek pırlanta üreticileri ve kuyumcuların uzun yıllardır beklediği, pırlantanın ithalatını frenleyip ihracatını artıracak olan vergi düzenlemesini yaptıkları müjdesini verdi. Bakan Şimşek'in verdiği bilgiye göre elmas ve pırlantaya uygulanan yüzde 20'lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılıyor. Bunun yerine şimdiye kadar oranı sıfır olan KDV yüzde 18'e çıkarılıyor. Çok yakında Meclis'e gelecek olan düzenlemeye göre elmas ve pırlantayı hammadde olarak alıp işleyen üreticiler artık yüzde 20'lik ÖTV'yi ödemeyecek, pırlanta yüzük ve ziynet eşyasını yüzde 20 daha ucuza mal edip ihraç edecek. İhracatta Türkiye büyük avantaj elde edecek. Pırlanta eğer yurtiçinde satılırsa bu kez yüzde 18 Katma Değer Vergisi alınacak. Böylece ithal edilip yurtiçinde satılmaya çalışılan altın, gümüş ve platinin üstünde bulunan pırlanta için de eskiden alınmayan yüzde 18 vergi konulacak.

İTHALATA DA YÜZDE 18 VERGİ

Çünkü mücevher üretiminde hammadde olarak kullanmak amacıyla ithal edilen pırlanta ve değerli taşlara yüzde ÖTV uygulanırken, bitmiş ürünü Türkiye'ye getirenlere ise ÖTV de uygulanmıyor. Yani altın, gümüş, platin gibi değerli madenler ile bu madenlerden yapılan ziynet eşyaları, üzerlerinde inci ve değerli taşlar bulunsa dahi ÖTV kapsamına girmiyor. Bu vergilendirme sistemi, ithalatı teşvik ederken, yerli üreticilerin, yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle rekabette geri kalmalarını sağlıyor. Pırlantaya KDV geldiğinde zaten ÖTV'sini ödeyen yerli üretici de, bitmiş ürünü ithal eden de KDV ödeyecek.

İHRACAT 20 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) Başkanı Ayhan Güner, "Daha önce de altın takı yasaktı, serbest bırakılınca şimdi dünyada isim yaptık. Şimdi pırlantada dünyada sözsahibi olacağız. Dünyanın en büyük elmas borsası Belçika'da ve ardından İsrail geliyor. Dubai de bize rakip olmak istiyor ama orada üretim yok. Belçika'da vize sorunu İsrail'de güvenlik problemleri var. Ortadoğu ve Rusya'dan pırlanta almak isteyenler oralara gidemiyor Türkiye'ye gelmek istiyor. Şimdi bu sorunun çözülmesiyle yıllık 2.5 milyar dolar olan ihracatımız 5 yılda 15-20 milyar dolara ulaşacak."

<< Önceki Haber Devletten pırlanta değerinde destek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER