Hakkari'ye 65,
Yüksekova ilçesine ise 5 kilometre uzaklıkta inşa edilen havaalanı temeli, 17 Temmuzda
Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım ile
Tarım ve
Köyişleri Bakanı
Mehdi Eker'in katıldığı törende atıldı. 2 milyon metrekare alan üzerinde inşa edilecek, 3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste sahip olacak havaalanı, kentte büyük heyecan yarattı.
Vali Muammer Türker, havaalanının alt yapı işlerinin, 2012 yılının sonunda tamamlanmasını, 2013 yılı başında ise uçakların inip kalkmasını planladıklarını belirtti.
Hakkari'nin, Türkiye'nin en köşe noktasında yer aldığını,
ulaşımın ve
arazi yapısının zor olduğunu anlatan Vali Türker, bu yatırımla Hakkari'nin dünyaya açılacağını bildirdi.
HAVAALANI SAYESİNDE HAKKARİ ÜST LİGE TERFİ EDECEK
Havaalanı sayesinde, burada yaşayan insanların, hastaların, öğrencilerin başka illere rahat bir şekilde gidebileceğini, doktorun, mühendisin, öğretmenin ve diğer çalışanların gönül rahatlığı ile buraya gelebileceğini ifade eden Vali Türker, şöyle devam etti:
''Hakkari'nin öteden beri
ekonomik, geri kalmışlık ve güvenlik ile ilgili sorunları olduğunu söylüyoruz. Bunu kırmanın en önemli yolunun, kentin yatırım açısından cazip hale getirilmesi olduğunu ifade ediyoruz. Havaalanı bu bakımdan da çok ciddi bir kırılma noktası yaşatacak. Havaalanının kurulması aslında, buranın bir üst lige
terfi etmesi anlamını taşıyor. Yani bir anlamda
sınıf atlayacağız. Sınıf atladığımız takdirde başka yatırımlar da gelecek. Havaalanı, Hakkari ve Yüksekova'nın kaderini değiştirecek bir yatırımdır.''
HAKKARİ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI ŞEN
Hakkari
Ticaret ve
Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen de, havaalanının hizmete girmesiyle
yurt içinden ve dışından çok sayıda kişinin Hakkari'ye gelebileceğini belirterek, şunları kaydetti:
''Havaalanı, bizim için önemli bir unsur. Havaalanı kültürleri, halkları,
ülkeleri birleştiren, yakınlaştıran ve ulaşımı kolaylaştıran önemli bir yatırımdır.
Turizmde, sağlıkta, eğitimde ve yaşamın her alanında ilimiz için yararlı olacaktır. Havaalanı komşu ülke ilişkilerimiz açısından da çok önemli.
Kültür ve turizm paylaşımı sağlanacak. Turizm bakımından daha iyi günleri göreceğiz. Kente insan akışı olduğu zaman ekonomi de olumlu etkilenecek. Dolayısıyla bu hizmeti çok önemsiyorum ve daha büyük hizmetlerin yapılmasını diliyorum.''
HAKKARİ'YE GELEN ÖĞRETMEN VE DOKTORLAR ARTIK İSTİFA ETMEYECEK
Esnaf Hamdullah Çelebioğlu ise kente en yakın havaalanının Van'da bulunduğunu, Hakkari'den Van'a yaklaşık 3 satte ulaştıklarını ifade ederek, bu mesafenin yorucu ve sıkıcı olduğunu vurguladı.
Havaalanının hizmete girmesiyle ulaşım sorununun biteceğini ifade eden Çelebioğlu, ''Şimdiye kadar Hakkari'ye gelmeyen veya geldikten kısa süre sonra
istifa eden öğretmenler ve doktarlar ulaşım sıkıntısını gerekçe gösteriyorlardı. Havaalanı ile bu sorunlar da bitecek. Havalanı ilin ekonomi ve ticari hayatına yüzde 100 katkı sağlayacak'' dedi.
Hakkarili Musa Ağacanoğlu da Ankara'ya sevk edilen hastaların,
karayolu ile yaklaşık 27 saat süren yolculuğun ardından ulaşabildiğini anlatarak, ''Hakkari'de havaalanının olmaması, bizleri üzüyordu. Hakkari'de böyle bir değişimi yıllardır bekliyorduk. Çok mutlu ve sevinçliyiz'' diye konuştu.