Memurlar borç içinde yüzüyor

Yapılan araştırma, çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Memurlar zor durumda...

Memurlar borç içinde yüzüyor

Memurlar adeta borç içinde yüzüyor. Kamu-Sen'in yaptığı ankete göre, memurlardan yüzde 97'si borçlu. Yüzde 45'i ise borcunu ödeyemediği için cezalı durumda. Aynı ankete göre her 5 memurdan 1'inin borcu 50 bin liranın üzerinde...

Kamu-Sen 81 ilde 6 bin 606 memurla anket yaptı. Borçlanma ve borç yapılarını araştıran anketin sonucuna göre borcu olmayan memur neredeyse hiç yok. 

Ankete göre kamu görevlileri hayatlarını borç ödeyerek geçiriyor. Memurların yüzde 97'si her ay düzenli borç ödemek zorunda. Daha da kötü olanı ise yüzde 45'i borçlarını ödeyemediği için cezalı durumda. 

Memurların yüzde 62'si geçtiğimiz 3 yıl içinde borcunu ödeyemedi ve çeşitli cezalarla karşı karşıya kaldı. Kamu çalışanlarının yüz­de 35,8'i fai­z öde­di, yüz­de 7,2'sinin ban­ka he­sa­bı­ bloke edildi, yüz­de 6'sı hak­kın­da ise ha­ciz iş­le­mi uy­gu­lan­dı.

Memurların yüz­de 34,4'ü­nün ay­lık har­ca­ma­sı 3 bin li­ra­nın üze­rin­de. Buna karşın yüz­de 69,2'si­nin evi­ne ay­lık 3 bin li­ra­nın al­tın­da ka­zanç gi­ri­yor. Yani harcamalar gelirin üzerinde. Ankete göre ise memurlarının yarısının borcu 5 bin li­ra ile 50 bin lirasında değişiyor. Borcu 50 bin liranın üzerinde olan memurun oranı ise yüzde 20... Yani 5 memurdan 1'inin 50 bin lira üzerinde borcu var. 

Ankete göre memurların yüzde 84,2'si orta ve uzun vadeli borçlu iken, yüzde 3,8'inin borçları 10 yıldan daha uzun bir vadeye yayılmış durumda. 

Ankette harcama kalemleri de araştırıldı. Memurlar en çok kira ve konuta harcama yapıyor. Bu kalemi gıda ve eğitim masrafları takip ediyor. Yine ankete göre memurlar, zorunlu harcamaları için  giyim ve sosyal harcamalarından kısıyor. 
<< Önceki Haber Memurlar borç içinde yüzüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER