Milyonları ilgilendiren dehşete düşüren rakam

İşçi çalıştırmak için işverenin ödediği her 100 liradan 39 lirası devlete gidiyor...

Milyonları ilgilendiren dehşete düşüren rakam

TİSK’in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, işçi çalıştırmak için işverenin ödediği her 100 liradan 39 lirası devlete giderken, işçinin cebine sadece 53,9 lira kalıyor. Üstelik devletin aldığı pay her geçen yıl giderek artıyor. Tür­ki­ye İş­ve­ren Sen­di­ka­la­rı Kon­fe­de­ras­yo­nu (TİSK) Araş­tır­ma Ser­vi­si ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ça­lış­ma, üc­ret­ler üze­rin­de­ki ver­gi ve ben­ze­ri yük­le­rin iş­çi ge­lir­le­ri­ni ne­re­dey­se ya­rı ya­rı­ya azalt­tı­ğı­nı or­ta­ya koy­du.

53,9 li­ra iş­çi­ye ka­lı­yor

TİS­K’­in “2012 Ça­lış­ma İs­ta­tis­tik­le­ri ve İş­gü­cü Ma­li­ye­ti­” üze­rin­den yap­tı­ğı ana­liz­le­re gö­re iş­ve­ren­le­rin iş­çi ba­şı­na yap­tı­ğı her 100 li­ra­lık öde­me­nin sa­de­ce 53,9 li­ra­sı iş­çi­nin ce­bi­ne gi­ri­yor. Bu­na kar­şı­lık 39 li­ra ise ver­gi ve si­gor­ta pri­mi ola­rak iş­çi ye­ri­ne dev­le­te öde­ni­yor.  Ça­lış­ma­da dev­le­tin is­tih­dam üze­rin­den al­dı­ğı ver­gi ve prim­le­rin yü­kü­nün iş­çi ve iş­ve­ren açı­sın­dan ağır ol­du­ğu ifa­de edi­lir­ken, “Dev­let iş­çi­nin ge­li­ri­ne yan­sı­ma­yan 46,1 li­ra­nın 39 li­ra­sı­na el koy­muş­tu­r” tes­pi­ti ya­pıl­dı.

OEC­D’­den 10 pu­an faz­la

Bugün Gazetesi'nde yer alan habere göre, TİSK, Tür­ki­ye ile OEC­D’­ye üye 34 ül­ke­yi, üc­ret­ler üze­rin­de­ki ver­gi ve prim yü­kü açı­sın­dan kar­şı­laş­tır­dı. Kar­şı­laş­tır­ma ev­li ve eşi ça­lış­ma­yan iki ço­cuk­lu iş­çi­le­rin or­ta­la­ma üc­re­ti esas alı­na­rak ya­pıl­dı. Bu­na gö­re Tür­ki­ye­’de or­ta­la­ma iş­çi­lik ma­li­yet­le­ri­nin yüz­de 37.2’si ver­gi ve sos­yal gü­ven­lik prim­le­ri­ne gi­di­yor. OECD ge­ne­lin­de ise bu oran yüz­de 26,1’de ka­lı­yor. Üs­te­lik üc­ret­ler üze­rin­de­ki bu oran AB­D’­de yüz­de 18,7’Ye ve Ye­ni Ze­lan­da­’da bin­de 6’ya ka­dar dü­şü­yor.

Yük gi­de­rek ar­tı­yor

Ça­lış­ma­da iş­çi­lik ma­li­yet­le­ri­nin 2000 yı­lın­dan bu ya­na art­tı­ğı da vur­gu­lan­dı. Bu­na gö­re, is­tih­da­ma iliş­kin yü­küm­lü­lük­le­rin iş­gü­cü ma­li­ye­ti için­de­ki pa­yı 2000 yı­lın­da yüz­de 22 dü­ze­yin­dey­ken 2011’de yüz­de 23,2’ye ve 2012 yı­lın­da yüz­de 23,8’e yük­sel­di.

Tür­ki­ye­’nin eko­no­mik ve ti­ca­ri ra­kip­le­ri­nin ço­ğun­da bu ora­nın çok da­ha dü­şük ol­du­ğu­na işa­ret edi­len ana­liz ça­lış­ma­sın­da, iş­ve­ren yü­küm­lü­lük­le­ri ora­nı­nın ra­kip Uzak Do­ğu ül­ke­le­rin­de yüz­de 17,4 dü­ze­yin­de kal­dı­ğı, dün­ya­da ise yüz­de 4,2’ye ka­dar in­di­ği be­lir­til­di.

Brüt 76,2 lira ücret nette 53,9 liraya iniyor

TİS­K’­in ha­zır­la­dı­ğı iş­gü­cü ma­li­ye­ti­nin ay­rın­tı­lı ana­li­zi­ne gö­re, 100 li­ra­lık is­tih­dam ma­li­ye­ti­nin 35,5 li­ra­sı­nı çıp­lak üc­ret oluş­tu­ru­yor.

İk­ra­mi­ye, prim, sos­yal yar­dım­lar, ta­til ve izin üc­ret­le­riy­le bir­lik­te brüt giy­di­ril­miş üc­ret 76,2’li­ra­yı bu­lu­yor. Bu üc­re­tin 16,7 li­ra­sı SGK iş­ve­ren pri­mi, iş­siz­lik si­gor­ta­sı ve di­ğer öde­me­ler ne­de­niy­le dev­le­te gi­di­yor. Dev­let ay­rı­ca Ge­lir Ver­gi­si, Dam­ga Ver­gi­si, SGK pri­mi iş­çi pa­yı ve iş­siz­lik si­gor­ta­sı iş­çi pa­yı adı al­tın­da top­lam 22,3 li­ra da­ha ke­sin­ti ya­pı­yor. Böy­le­ce top­lam 39 li­ra iş­çi ye­ri­ne dev­le­te gi­der­ken iş­çi­nin eli­ne net 53,9 li­ra ge­çi­yor. 

Ge­ri ka­lan 7,1 li­ra ise iş­gü­cü ma­li­ye­ti un­su­ru ol­mak­la be­ra­ber ne ça­lı­şan iş­çi­nin ce­bi­ne ne ­de dev­le­te gi­den kı­dem taz­mi­na­tı, ih­bar taz­mi­na­tı ve ben­ze­ri öde­me­ler­den olu­şu­yor.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Milyonları ilgilendiren dehşete düşüren rakam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER