'Özel sektör eksik sermaye ile yatırım yapıyor'

'Türkiye’de banka ve şirket bilançoları, borç-sermaye dengesinde borçtan yana çok ciddi büyüdü'.

'Özel sektör eksik sermaye ile yatırım yapıyor'

Türkiye’de hem banka hem şirket bilançolarının borç-sermaye dengesinde borçtan yana çok ciddi büyüdüğünü ifade eden Borsa İstanbul Endeks ve Veri Grup Müdürü Sertaç Fuad Karaağaoğlu, özellikle 2008 krizinden sonra bu büyümenin katlanarak arttığını söyledi.

'BANKA KREDİSİYLE BÜYÜME BİR YERE KADAR'

Zaman'ın haberine göre; banka bilançolarında 4 sene önce kredilerin mevduatlara oranının yüzde 85 iken şimdi yüzde 113’e geldiğini ve kredilerin mevduatları aştığını söyleyen Karaağaoğlu, “Şirket bilançolarında ise Borsa’da işlem gören şirketlerin dahi borç büyüklüğü sermaye büyüklüğüne göre ciddi boyutlara ulaştı. Türkiye’de şirketlerin ülke paralelinde hızlı büyüyebilmesi için ciddi boyutta bir sermaye ihtiyacı mevcut, çünkü banka kredisiyle büyümenin verebileceği imkân sınırlı.” şeklinde konuştu. Borsa İstanbul’un gelişme potansiyeline sahip girişimcilere yönelik kurduğu Özel Pazar ve Girişimcilik Platformu’nda konuşan Karaağaoğlu, “Bundan 3-4 yıl önce ortalama bir banka kredisinin kısa ve uzun vadesi 44 ay iken şimdi 74 aya ulaşmış durumda yani şirketler ancak ortalama 74 ayda bir krediyi ödeyebilir duruma geldiler ki; bu şirketlerin ciroları aktifleri aynı oranda büyümedi.” ifadesini kullandı.

'EKSİK SERMAYEYLE %72 YATIRIM'

Kamu bilançosu borç dengesi ve büyüklük açısından şirketlere göre daha iyi durumda olduğunu belirten Karaağaoğlu, “Hâlbuki yatırımların yüzde 72’sini yerli özel sektör, yüzde 6’sını yabancı sermaye, kalan yüzde 22’sini de kamu gerçekleştirmekte. Yatırımın büyük bölümünü özel sektör gerçekleştiriyor iken bunun sermaye eksiğiyle yapılması bizi gelecekte daha büyük tehlikelerin bekleyebileceğine dair sinyaller veriyor. Bu tehlikeyi bertaraf edebilmek için sermaye gücü anlamında şirketlere katkı sağlayacak farklı enstrümanları sunmaya çalışıyoruz. Özel Pazar adıyla şirketlere sunduğumuz projemizle şirketler halka açılmadan sermaye ihtiyacını karşılayabiliyor.” dedi.
<< Önceki Haber 'Özel sektör eksik sermaye ile yatırım yapıyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER