Uzmanların dikkat çektiği önemli detay!

Emeklilik şartlarını tamamlayıp sadece yaşı bekleyenlerin sorunu çözülüyor. Yeni formüle göre düşük maaşla erken emekli olunabilecek.

Uzmanların dikkat çektiği önemli detay!

Samanyolu Haber Televizyonu canlı yayınına katılan SGK Uzmanı Özgür Kaya, emekli olmak için prim gün sayısını ve hizmet süresini tamamlayıp yaşa takılan yaklaşık 5 milyon kişi olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in konuyla ilgili çalışma başlattığını belirtti.

Kişiler yaş şartını tamamlamadıkları sürece emekli maaşlarından örneğin %20 oranında, daha uzun yıllar yaşı bekleyenler için de her yıl maaşlarından %5 eksik ödenmek suretiyle emekli maaşları kendilerine bağlanma formülleri üzerinde duruluyor. 

"Kişi emekli olduktan sonra çalışma hayatının içinde kalırsa bu sefer karşımıza farklı bir prim sistemi geliyor. Çalışma hayatına devam ediyorlarsa Sosyal Güvenlik Destek Primi işvereneleri tarafından ödenmek durumunda." diyen Kaya; "Emekli olduktan sonra ticari bir hayata devam ediyorlar ise; emekli maaşlarından %15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmekte. Emekli olduktan sonra kişiler eşleri, çocukları, var ise; bakmakla yükümlü oldukları anne babaları sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sürdürecekler. Bu da Sosyal Güvenlik Sistemine ek bir maliyet getirecek. Bir taraftan Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecekler, emekli maaşlarına bir katkısı olmayacak.. Yani kişiler talepte bulunurken ileriki dönemleri de göz önünde bulundurması gerekiyor. Emekli olup iş hayatına devam ederken ödenen primler bana geri dönüş yapmıyor artık. Sosyal Güvenlik Destek Primi olarak SGK'ya gidiyor. O yüzden çalışma hayatında olup da yaşı bekleyenler için emeklilik çok gerçekçi değil. Çalışan kadınlara erken emeklilikle birlikte 6-7 milyon kişinin bir anda emekli maaşı almak için Sosyal Güvenlik sisteminin içine girdiğini düşünün, bugünkü dengeleri alt üst edeceği bir gerçektir. Sigortacılık tekniği açısından da çok mümkün değil." Şeklinde konuştu.


SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Uzmanların dikkat çektiği önemli detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER