Arap El Hayat: Diktatör Erdoğan darbeyi biliyordu

Arap dünyasının önde gelen medya kuruluşu El Hayat, 15 Temmmuz darbesinden Erdoğan'ın haberinin olduğunu yazdı. "Demokrasiden diktatörlük yoluna geçen Erdoğan'ın bu olayı tüm muhalifleri sindirmek için kullandığı" yorumunda bulundu.

samanyoluhaber.com

El Hayat: Diktatör Erdoğan darbeyi biliyordu

Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden El Hayat'ta yayınlanan analizde "Erdoğan'ın muhalifleri sindirmek için kullandığı başarısız darbe girişimini önceden bilmemesi mümkün değil" denildi. Cihad El Hazin'in kaleme aldığı makalede Türkiye'de 15 Temmuz sonrası yaşanan süreç ve özellikle HDP'li vekillerin tutuklanması ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

"Cumhurbaşkanı (veya sultan) Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz'daki başarısız darbe girişimine karşı darbe girişimi yaptı, Türkiye'de tek parti düzeni (veya saltanat) kurmaya çalışıyor" diyen yazar, son gelişmeleri okurlarına şöyle özetledi:

"Türkiye'deki Kürtler onun için her zaman bir hedef, nitekim hükümet, 13 HDP milletvekilinin tutuklanmasını istedi, 2'si yurtdışında olduğu için 11'i tutuklandı. 1 milletvekili yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.



GELİNEN NOKTA: GÖSTERİCİLERE POLİS ŞİDDETİ

Kürtler ekseriyetle Türkiye'nin güneydoğusunu temsil ediyor, yönetimin Amerika'da yaşayan Fethullah Gülen'i suçladığı darbe girişimiyle uzaktan yakından ilgileri de yok.
Hükümet, darbe girişiminden bu yana, hükümet; memurlar, yargı mensupları, gazeteciler, akademisyenler, öğretmenler ve bazı solculardan oluşan on binlerce kişiyi ya tutukladı ya da görevden uzaklaştırdı. Bunun yanında birçok internet sitesini de yasakladı.

Tabi Kürtler de bu arada her zaman öncelikli hedef oldu.Türk hükümeti geçen ay olağanüstü hali 3 ay daha uzattığını ilan etmiş, 30 Kürt belediyesine kayyım atamış, 11 bin öğretmeni görevden atmış, aralarında çocuk kanalının da bulunduğu 20 Kürt medya kuruluşunun kapısına kilit vurmuştu. Hükümet daha önce de 5 HDP milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmış, partinin liderleri Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanmalarının önünü açmıştı.

Gelinen noktada, İstanbul'da bu tutuklamalara karşı çıkan göstericilerin üzerine polisi saldılar, şiddetli müdahale oldu." 

ERDOĞAN DARBEDEN HABERDARDI

Erdoğan'ın darbe girişimini muhalif kesimleri susturmak için yönettiğini ve kullandığını belirten Hazin çarpıcı ifadeler kullandı: 

"Şunu ısrarla, altını çizerek söylüyorum ki Erdoğan, Temmuzdaki darbe girişiminden haberdardı. Binlerce memur, siyasi buna iştirak edecek ve hükümetin haberi olmayacak öyle mi? İmkansız. Başlangıçta darbeye izin verdi, sonra geri püskürttü, ve bu durumu tüm muhalifleri sindirmek için kullandı. İşte böylece, tek parti dönemini başlatmış oldu. O da, İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi." 

Erdoğan'ın demokratik Türkiye'den tek adamlığa geçiş yaptığını belirten El Hayat yazarı, "Erdoğan'ın Türk halkı arasında, özellikle Anadolu'nun fakir ve çok sorgulamayan kesiminde popülaritesi oldukça yüksek. Erdoğan daha önce Ortadoğu'da örnek olarak
gösterilen demokratik bir sistem kurmayı başarmıştı. Ama şimdi, diktatörlük yolunu seçti" diye yazdı.
<< Önceki Haber Arap El Hayat: Diktatör Erdoğan darbeyi biliyordu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER